Diskussion:Norden

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

http://home.swipnet.se/~w-19792/unionsflagga.gif - hvis det er kalmarunionens flag, hvorfor bruges det her også for Finland og Island? ("Landene i Norden er Danmark, Finland, Island, Norge, og Sverige.") --Tsca 21. feb 2004 kl. 20:04 (CET)


Finland og Island indgik også i Kalmarunionen, de var bare ikke selvstændige riger, dengang --Halsingen


Finland hørte til Sverige, og Island overgik i Kalmarunionen fra Norge til Danmark.

Forskellen mellem Norden og Skandinavien[rediger kildetekst]

Er der ikke lige nogen, der kan forklare mig, hvorfor det er forkert at betragte Norden og Skandinavien som synonymer? Nudansk Ordbog gør det fx delvis ved at give to mulige betydninger af Skandinavien: Den samme som her og en synonymt med Norden. Under Norden optræder Skandinavien direkte som synonym. Er det baseret på, at man i Skandinavien taler de skandinaviske sprog (i den artikel gør Finland sig forøvrigt åbenbart ikke engang fortjent til at blive kaldt et nordisk sprog som færøsk og islandsk)? Under alle omstændigheder burde grunden til det fejlagtige i at betragte Norden og Skandinavien som synonymer nok lige nævnes.--Heelgrasper 23. apr 2005 kl. 05:35 (CEST)

Jeg kan ikke forklare hvorfor, men opdelingen som den er lavet i artiklerne svarer udmærket til min barnelærdom, og det kan da undre mig at Nudansk Ordbog sætter tvivl ved det. - Nico 23. apr 2005 kl. 11:12 (CEST)
NDO er ganske udbredt, men dens kvalitet står ikke mål med udbredelsen. --Palnatoke 23. apr 2005 kl. 11:22 (CEST)
Korrekt dansk fastsættes jo delvis af gældende sprogbrug, så hvis folk begynder at bruge to begreber synonymt vil det også blive afspejlet i ordbøgerne. Det kan heller ikke være en tudsegammel opdeling, for en historiker som C.F. Allen bruger i 1860'erne og 1870'erne betegnelsen "de nordiske riger" og "Norden" om Danmark, Norge og Sverige, hvor han jo ifølge opdelingen her skulle have skrevet "de skandinaviske riger" og "Skandinavien". Det sproglige kriterie virker ganske rimeligt, men som sagt savner jeg lige, at det bliver nævnt i artiklerne. --Heelgrasper 23. apr 2005 kl. 12:39 (CEST)