Diskussion:Pehr Forsskål

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Finland Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Finland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Finland-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Styrer Google navnet ?[rediger kildetekst]

Til navneudvalget.

Vedrørende navngivning har jeg læst at man hælder mest til "talmajestæten":

Brug altid de mest almindelige navne på steder, personer, ting og lignende, men forsøg også at undgå konflikter med andre emner, når et navn skal vælges.

Nu mener Google at Peter Forsskål er mere almindeligt end det anvendte Pehr Forsskål - (Jeg tilretter en lille DBL-artikel om ham i forlængelse af en tilsvarende om Carsten Niebuhr)


Følgende stavemåder opregnes her på den svenske diskussion - (det er mig der har indsat tal fra Google, som jo kan svinge lidt; nogle er vist endda kopier af hinanden, noget man ofte støder på.)

   1. Petter Forsskål     116 stk i Google med "Petter Forsskål"
   2. Peter Forskål       120  
   3. Petter Forskål       20
   4. Petter Forsskåhl     72
   5. Peter Forsskåhl      10
   6. Pehr Forsskål      1250
   7. Pehr Forskål         18
   8. Pehr Forskåhl        20
   9. Per Forskål          13
  10. Per Forsskål         16 
  11. Pehr Forsskåhl       97

Hertil kommer så:

  12. Peter Forsskål     2070 stk

og et par varianter mere på den engelske: Peter Forskaol, Petrus Forskål


Så valget står egentlig kun mellem nr 12. Peter Forsskål og nr 6. Pehr Forsskål

Hvis der findes argumenter mod en flytning til Peter Forsskål, vil de være velkomne herunder.
-- PHansen 18. jul 2006 kl. 11:14 (CEST)

Tallene ser jo meget fine ud, men de relevanteste tal er vel dem, hvor man nøjes med at se på ofrekomster på dansk - og der har Peter 44 hits, mens Pehr har 55. Det skal dog nævnes at Google ikke altid kan kende forskel på dansk og norsk. --Palnatoke 18. jul 2006 kl. 11:45 (CEST)
Hvis man bruger site:dk kan Google godt skelne mellem dansk og norsk:
"Peter Forsskål" med site:dk giver/gav 52 stk og
"Pehr Forsskål" med site:dk giver/gav 11 stk -- PHansen 18. jul 2006 kl. 12:12 (CEST)


Til Sebastjan. Hvad siger du til at kommentere denne navne-eksercits fra tidligere: Pehr eller Peter Forsskål? -- Mvh PHansen 30. okt 2006 kl. 19:49 (CET)

Jeg kan i hvert fald tilføje, at Thorkild Hansen i sin bog Det lykkelige Arabien om ekspeditionen kalder ham Peter. Han citerer også Kiøbenhavnske Danske Posttidende fra 12. januar 1761, hvor deltagerne er nævnt, og der står han også som Peter. Så brugen af Peter går åbenbart langt tilbage på dansk. --Sir48 (Thyge) 30. okt 2006 kl. 20:01 (CET)
En god regel er at følge den form som forf. selv har brugt i sine skrifter. Uheldigvis fik Forsskål intet udgivet i sin levetid. Havde han udgivet noget, havde det vel været på latin som Petrus Forsskål. Se fx Library of Congress Cat. (Sml. Tycho Brahe, osv.) -- Formen Pehr kan vel sammenlignes med Fritz (for Frederik), altså som et navn hvorunder personen er kendt, skønt næppe "dåbsnavn". -- Sebastjan 31. okt. 2006 kl. 10:10
Tak for svaret. Jeg er netop stødt på Frits: "Paludan-Müller, Frederik, 1809-76, Digter. Frederik (af sine nærmeste altid kaldet Frits) P.-M. er født i Kjærteminde 7. Febr. 1809 ... " [1] som jeg er ved at rette til til et opslag, og da bliver det ikke med Frits. Så det ender nok med Peter Forsskål; en anden mulighed var jo blot at lave en redirect fra Peter til Pehr - en operation jeg har lært i mellemtiden. Ellers kan man vel sige at hvis blot alle varianter er nævnt, så vil Google have indekseret dem og man vil blive ledt hen til den pågældende artikel. -- Mvh PHansen 31. okt 2006 kl. 11:38 (CET)



Billeder af Forsskål, licens[rediger kildetekst]

Jeg kunne bruge lidt vejledning til at få disse billeder placeret hos Commons med de rigtige licenser.

Der findes allerede nogle billeder af Forsskål på Internettet:

  1. http://www.nathimus.ku.dk/bot/PIC/forss.jpg     - (fundet her)
  2. http://svt.se/content/1/c6/30/17/44/forrskal_180.jpg     - (fundet her)
  3. http://uk.geocities.com/davidmallia2000/Thierens/images/hw92for1.jpg     - (fundet her)

Nr 2 og 3 ser ud til at være det samme billede. Jeg har forberedt en side på Commons til sådanne billeder.
Under billede nr 3 står der følgende:

"Plate 1 Pehr Forsskål's portrait (1760), Salnecke Castle, Uppland, Sweden (Courtesy: Stig T. Rasmussen, The Royal Library, Oriental Department, Copenhagen. Photo No. 159714)"

Hvor ligger det afgørende punkt?

  • At Forskål døde for mange år siden, og så angiver man blot hans dødsår.
  • At billedet er taget fra en bog der er mere end 50/70 år gammel; så angiver man bog og side
  • At man allerede kan finde billedet på Internettet, og så opgiver man blot en URL?
  • Kan der blive tale om at der skal emailes vidt og bredt for at skaffe godkendelse fra den der kunne tænkes at have taget fotografiet af maleriet.
  • Kan der evt bruges denne skabelon {{PD}}, hvis eller når det hele viser sig at være ukompliceret

-- PHansen 21. jul 2006 kl. 12:40 (CEST)

To billeder af Forsskål lagt op på Commons, og et af dem indsat i denne artikel. Jeg håber licensen er valgt rigtigt, ellers må det jo laves om. Det er mit første forsøg med upload af billeder. Kunne nogen venligst kontrollere, så jeg ikke gentager noget forkert. -- PHansen 22. jul 2006 kl. 10:53 (CEST)
Ifølge dansk lov udløber ophavsretten til et billede 70 år efter fotografens død. Så "død for mange år siden", "gammel bog", "findes på nettet" er ikke acceptable undskyldninger. Specielt ikke den sidste. I princippet kan vi ikke være sikre på, om billederne er fra i går eller forrige århundrede. Men når manden har været død i over 200 år, så må man rimeligvis formode, at det er over 70 år siden billedernes fader døde - og dermed, at ophavsretten er udløbet.
Med andre ord: Vi formoder, at billederne kan licenseres med PD.
En helt anden ting: Du kan skrive interne links til andre Wikimediaprojekter: [[:commons:Peter Forsskål]], [[:en:Peter Forsskål]]. --|EPO| 22. jul 2006 kl. 12:02 (CEST)
Tak for svaret og link-tipset. - Jeg så mig lidt omkring på Commons, og det viste sig at mange ældre billeder havde den med de 70 år, så det endte det med. -- PHansen 22. jul 2006 kl. 12:30 (CEST)