Diskussion:Peter Paul Rubens

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Belgiens flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Belgien, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Belgien-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Barok Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Barok, et forsøg på at koordinere oprettelsen af barokrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Maleri Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Maleri, et forsøg på at koordinere oprettelsen af malerirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

hans far, Jan Rubens, er blevet sat i fængsel og senere landsforvist pga. et tidligere ægteskabsbrud

Mon den som skrev dette har forstået hvad ægteskabsbrud indebar? -- Sebastjan 19. mar. 2006 kl. 10:10 (CET)

Gør du? Det er bare en oversættelse af echtbreuk ifølge ordbogen nederlandsk-dansk. Fedor 19. mar 2006 kl. 19:31 (CET)
Udtrykket ægtekabsbrud (eller hor) er bibelsk. Den idé at en mand skulle kunne bryde sit eget ægteskab er fremmed for Bibelen – patriarkerne som "avlede" børn med medhustruer eller tjenestepiger var naturligvis ikke horkarle. Derimod kunne en mand bryde en anden mands ægteskab, hvad der var et indgreb i ægtemandens ejendomsret til hustruen.
Denne betydning af ordet var gængs, også i Danmark, endnu i 1500-tallet. Det skete at en præst blev afsat på grund af hor – altså i bibelsk forstand. Havde en præst haft forhold til en ugift kvinde, kunne han kun afsættes for lejermål.
Senere er betydningen af hor blevet omfortolket, også af juristerne (de taler endda om dobbelthor!). Man kan måske sige at det eneste sikre mht. hor er, at det er forbudt i Bibelen, og at man i senere tider har anvendt det om alt muligt som man har villet fordømme. -- Sebastjan 20. mar. 2006 kl. 09:30 (CET)
Prøver du at sige at vi skal erstatte ægteskabsbrud med hor? Det handler om en affære Jan Rubens angiveligt havde med Anna von Sachsen. Fedor 21. mar 2006 kl. 15:18 (CET)
Nej; jeg ville derimod fjerne årsagen til en mulig misforståelse: at Jan Rubens blev straffet for at have været sin kone utro. -- Sebastjan 21. mar. 2006 kl. 15:25 (CET)