Diskussion:Pierre Bourdieu

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

især i afsnittet "habitus" skiftes mellem udtrykket "agenten" og "aktøren". Må jeg foreslå, at vi holder os til et af udtrykkene, helst det sidste...--Sir48 (Thyge) 24. nov 2005 kl. 02:44 (CET)

Det bør man selvfølgelig gøre (og for mig også gerne uden at bruge det angelsaksiske "agent"), men i det hele taget trænger afsnittet til en kraftig bearbejdning, for det er skrevet i et sprog, der gør det unødvendigt svært at forstå det forholdsvis enkle indhold.--Sten Porse 24. nov 2005 kl. 07:34 (CET)
Jeg foreslår følgende formulering:

Bourdieu bruger ordet ”habitus” om det led, der forbinder de objektive strukturer i feltet på den ene side med aktørernes subjektive forholden sig til strukturerne på den anden side. Habitus forstås som et system af varige og foranderlige dispositioner, der fungerer som ramme for den enkelte aktørs måde at opleve, tænke og handle. Begrebet sammenfatter altså både aktørens position i det sociale rum og hans mentale position. (Bourdieu 1994: 23f). De erfaringer, aktøren har fået igennem sin position, indlejres i en bestemt livsstil, der påvirker aktørens opfattelses- og handlingsmønstre i forskellige situationer. Desuden klassificerer de aktørens smag: Hvilken mad vedkommende spiser, hvilken sport han dyrker, hans sprogbrug, og hvad han finder rigtigt eller forkert, fint eller vulgært, - alt det er påvirket af habitus (Bourdieu 1994:24). Hvis medlemmerne af en gruppe befinder sig i samme position i det sociale rum, vil de tilhøre samme gruppe af habitus. De vil dermed have adgang til de samme goder og ofte have fælles livsstil og egenskaber (Bourdieu 1994:21-23).

Det er vigtigt at forstå en aktørs habitus, for aktøren handler ud fra den, og en aktørs tidligere oplevelser vejer ofte tungest i forhold til hans oplevelser senere hen i livet. Når aktøren føres ind i situationer, der bekræfter tidligere holdninger og adfærd, sikres habitus en vis stabilitet, mens man gerne undgår de situationer, der udfordrer habitus og sætter spørgsmålstegn ved den.

--Sten Porse 24. nov 2005 kl. 08:02 (CET)

Billede advarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Fjern venligst billederne fra artiklen eller deltag i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Samulili slettede Image:Pierre_Bourdieu.jpeg: In category [[:category:Images with unknown source as of 14 July 2006|Images with unknown source as of 14 July 2006]]; not edited for 51 days;

-- CommonsTicker 3. sep 2006 kl. 20:13 (CEST)