Diskussion:Psykologi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

/* Teorier */ 'Psychosyntese - Roberto Assagioli', hører ikke hjemme på en liste over fremtrædende psykologiske teorier, hvilket man som læser forventer at de teorier, der opregnes på en kort liste i artiklen psykologi er (Psychosyntese er iøvrigt næppe akademisk ankerkendt). Før jeg fjerner den fra listen, er der nogen indvendinger? --Abc 15. apr 2006 kl. 17:06 (CEST)

Enig med abc... jeg har flyttet psychosyntese ned til "Se også", da jeg ikke vil smide det helt væk. --Crimse 14. feb 2007 kl. 00:13 (CET)

teorier omdøbt til psykologiske hovedretninger[rediger kildetekst]

Afsnittet "teorier" har jeg omdøbt til "Psykologiske hovedretninger", som er mere dækkende for det teoriniveau psykoanalyse og behaviourisme befinder sig på. Jeg har tilføjet en del nye punkter, som jeg mener er på samme niveau. Om dybdepsykologi og psykoanalyse måske skulle slås sammen under den overordnede betegnelse psykodynamiske teori, vil jeg lade stå åbent... kommentarer?--Crimse 14. feb 2007 kl. 00:02 (CET)

discipliner[rediger kildetekst]

Almen psykologi er en overordnet disciplin, der indeholder disciplinerne personlighedspsykologi, udviklingspsykologi osv. Modsætningen til dette er anvendt psykologi, f.eks. klinisk, pædagogisk, arbejds.

evolutionær psykologi, kriminologisk psykologi er mere snævre kategorier end klinisk, pædagogisk og arbejds-, men jeg har ladet dem stå, da overskriften lyder "andre teoretiske områder". Neuropsykologi kan også overvejes flyttet herned, da det (så vidt jeg ved) ikke er en overordnet almenpsykologisk disciplin på de danske universiteter (hvilket er artiklens inklusionskriterium på denne liste). Jeg har ladet det stå, da jeg kan se at neuropsykologi er blevet kategoriseret som en af psykologiens grunddiscipliner...--Crimse 14. feb 2007 kl. 03:36 (CET)

Supplerende bemærkning: betegnelsen almen psykologi anvendes også i to lidt andre betydninger end den ovenfor nævnte. Her løst citeret fra Simo Køppe i Gads Psykologi Leksikon: 1) i modstilling til differentialpsykologi (der beskæftiger sig med det, der er forskelligt fra individ til individ) om det, der er fælles for alle individer 2): vedrørende den mest almene og abstrakte bestemmelse af det psykologiske genstandsområde – herunder en bestemmelse af det særligt psykiske. I hvert fald den sidste definition giver grundlag for at betragte almenpsykologien som en selvstændig disciplin (fremfor blot fællesmængde af alle ikke-anvendte discipliner).--Anders (ABC) 25. feb 2007 kl. 22:42 (CET)
En interessant definition. Som jeg ved lidt research via google kan se optræder andre steder også. Modsætningen med differentialpsykologi synes jeg ikke er så vigtig, ikke mindst fordi differentialpsykologien ikke er behandlet særligt grundigt på da.wiki. Mht. punkt 2, synes jeg at det artiklen virkelig mangler er en ordentlig beskrivelse af netop "den mest almene og abstrakte bestemmelse af det psykologiske genstandsområde – herunder en bestemmelse af det særligt psykiske", så kan vi altid kalde dette afsnit almenpsykologi fremfor videnskabsteori el. lign..
Hvorvidt almenpsykologi skal vedblive med at være en overskrift for de "ikke-anvendte"-discipliner er jeg i tvivl om... men personligt er jeg lidt i tvivl om hvilket begreb der så bedst skulle dække (i en dansk kontekst). Jeg synes 'akademisk psykologi' er det nærmeste, men det vækker også nogle lidt forkerte associationer i mit hoved. En anden tilgang ville være 'teoretisk psykologi' vs. psykologisk praksis... men det ville efterlade endnu flere områder mellem de to stole... (f.eks. klinisk psykologi og arbejdspsykologi)... Men ret endelig løs, personligt kan jeg ikke lige overskue hvilken vej der er bedst at gå ned af...--Crimse 27. feb 2007 kl. 19:04 (CET)

Total revision d. 16/2-2007[rediger kildetekst]

Jeg har revideret artiklen kraftigt. Den tidligere udgave er i vidt omfang medtaget i revisionen, bortset fra sætningen: "psykologien søger at opstille love for hvilken adfærd der dannes under visse givne betingelser", da jeg ikke synes at man rimeligvis kan tale om at psykologien (generelt) søger at opstille lovmæssigheder. Psykologi er som mange andre ikke-naturvidenskabelige fag propabilistisk, og mængden af psykologisk forskning der søger at lave deciderede lovmæssigheder er meget begrænset. Ellers trækker revisionen i høj grad på det væld af specialartikler der er indenfor emnet psykologi og for visse afsnits vedkommende på den engelske udgave.--Crimse 16. feb 2007 kl. 16:25 (CET)

// Mit kompliment til denne (tiltrængte) revision. Det er der kommet en temmelig god artikel ud af. --Anders (ABC) 25. feb 2007 kl. 22:01 (CET)