Diskussion:Raga

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Indien Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Indien, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Indienrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Marts 2008[rediger kildetekst]

--Jakob H. Andersen 24. mar 2008, 13:20 (CET): Jeg kan på sin vis godt forstå, at brugeren 'Tjernobyl' har karakteriseret artiklen som værende uencyklopædisk. Derfor vil jeg også inderligt opfordre alle til at forsøge at tilpasse den til noget, der måske falder mere ind under Wikipedias retningslinier - både mht. layout og indhold. Dog vil jeg samtidig advare imod at udlægge begrebet (Raga) alt for kort, kontant, faktuelt, entydigt... osv. - idet megen forståelse således kan gå tabt. Grunden til at dette udkast ikke er særligt encyklopædisk i sin form er, at det er en redigering af en opgave, skrevet som led i mit studie på musikvidenskab på Århus Universitet. Mvh Jakob H. Andersen

Peter Laursen: Artiklen i den nuværende form reflekterer efter min mening at forfatteren ikke har indsigt i den sydindiske ("karnatiske") raga-tradition, som er ganske anderledes end den nordindiske - både hvad angår musikkens form, improvisationsmåder, tonalitet og instrumentering. Personligt har jeg dog ikke indsigt til at opdatere artiklen mhp. at ændre dette. Det mest iøjnefaldende eksempel på "nordindisk fokus" er at citaren omtales som hovedinstrumentet. Det gælder for den nordindiske tradition (hvor dog også andre hovedinstrumenter som f.eks. violin forekommer). I sydindisk tradition er citaren decideret ualmindelig - nærmest ikke forekommende. Derimod er blæseinstrumenter (fløjter og obo/skalmeje-type instrumenter) almindelige. Der ingen regler for hvilken instrumenter der må bruges. Faktisk spillede en af Sydindiens mest berømte musikere fra nyere tid (U.Srinivas https://en.wikipedia.org/wiki/U._Srinivas) mandolin (og oftest elektrisk mandolin). (Skrev 85.191.188.253 (diskussion • bidrag) 25. maj 2022. Husk at signere dine indlæg.)

Tja, jeg tror ikke du skal regne med der nogensinde kommer til at være nogen der omskriver artiklen, medmindre du gør det. Du kan oversætte den engelske hvis du vil. — Biscuit‑in‑Chief :-) (DiskussionssideBidrag) 25. maj 2022, 11:29 (CEST)[svar]

Brug af betegnelsen 'veltempereret'[rediger kildetekst]

NB! Jeg har ikke redigeret i opslaget. Jeg er ikke oprettet på Wikipedia og har egentlig ikke til hensigt at bevæge mig for dybt ind i dette, men her kunne jeg ikke modstå trangen til følgende bemærkninger:

- Det er uhensigtsmæssigt at benytte betegnelsen 'veltempereret', som det gøres to steder i opslaget. Veltempereret benyttes musikfagligt om en række historiske (barok-) stemningssystemer, mens det i artiklen tilsyneladende forstås som en grundlæggende, mere tidløs struktur. Det sker i to passager:

"Det er en slags flytbar (abstrakt/teoretisk) udgave af det veltempererede tonesystem, ex. på klaveret repræsenteret af de 7 hvide og 5 sorte tangenter (12-tone systemet)."

"Tilsyneladende har den klassiske indiske musiktradition ikke tidligere haft brug for et veltempereret, fastlåst system, og karakteriseres ikke af store harmoniflader, akkordisk udvikling og modulation."

Overfor denne brug af begrebet står blandt andet det udmærkede Musikipedias opslag om stemningssystemer og denne artikel af en specialist på området.

Med venlig hilsen

Skye Løfvander

87.49.147.233 23. maj 2023, 07:18 (CEST)[svar]