Diskussion:Semgallen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Letlands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Letland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Letlandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Flyttede fra Semgallen -> Zemgale[rediger kildetekst]

Ifølge Google er der 10.900 søgeresultater på domænet ".dk" på dansk sprog for Zemgale, mens der er 110 søgeresultater for Semgallen:

Jeg har derfor flyttet artiklen uden foregående diskussion.

mvh Per (PerV) 21. nov 2011, 21:44 (CET)

Mine Google-tal siger:

Hvis jeg klikker gennem til bunden (og dermed får frasorteret hvad Google betragter som dubletter, går jeg:

Jeg medgiver gerne at forskellen mellem 187 og 183 ikke er stor, men jeg ser ingen grund til at gå væk fra det traditionelle danske navn før det indfødte navn er væsentligt mere populært end det traditionelle. --Palnatoke 21. nov 2011, 21:50 (CET)

Google: Zemgale: giver ved den her indstilling 10.900 søgeresultater!
Google: Semgallen: giver ved den her indstilling 109 søgeresultater!
Så vidt jeg kan se, har du kun forlangt "danske sider", hvad Google forstår ved det, ved jeg ikke. Jeg har, som du kan se, forlangt domæne .dk og at siden er på dansk. Jeg vil forslå, at vi finder ud af, hvorfor vi når til så forskellige resultater.
Jeg kan se, at din søgestreng er væsentligst forskellig fra min:
  • din søgestreng: [https://www.google.com/search?as_q=Zemgale&lr=lang_da#q=Zemgale&hl=en&lr=lang_da&tbs=lr:lang_1da&prmd=imvns&ei=i7jKTt-bKuOP4gTi_5hL&start=180&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=e0e7afb45f6f4c97&biw=1366&bih=681 Zemgale]
  • min søgestreng: [http://www.google.dk/search?q=Zemgale+site%3A.dk&hl=da&biw=1024&bih=628&num=10&lr=lang_da&ft=i&cr=&safe=images&tbs=lr:lang_1da]
I det mindste benytter du https, hvor jeg benytter http, om det giver en forskel, ved jeg ikke?
Om Semgallen er "det traditionelle danske navn", ved jeg intet om. Men navnet skal vist, i følge vores normer være i "udbredt brug" i Danmark, for at vi fraviger det lokale navn, og så vidt jeg ved, er Semgallen ikke "bredt anvendt" i Danmark? mvh Per (PerV) 21. nov 2011, 22:48 (CET)
Læste dit indlæg på din egen diskussionsside, det forklarer bare ikke, hvorfor jeg når til 10.900, og du kun når til 2.120 søgeresultater for Zemgale. mvh Per (PerV) 21. nov 2011, 23:00 (CET)
PS: Du skriver: "Hvis jeg klikker gennem til bunden (og dermed får frasorteret hvad Google betragter som dubletter)" hvordan gør man det? (Venligt forståelses sp.) mvh Per (PerV) 21. nov 2011, 23:05 (CET)

Hvad er grunden til kun at benytte websites under ".dk"? Der skrives adskilligt på dansk andre steder. Mit gæt er i øvrigt at langt størstedelen af det, der historisk er skrevet på dansk (herunder f.eks. artiklen Hertugdømmet Kurland og Semgallen), benytter navnet Semgallen. Og kernen er vel at ingen af navnene er "i udbredt brug" - vi taler trods alt om et område, som ikke har haft stor dansk interesse (mit gæt er at det primært er (få) historikere og (få) turismefolk, der har skrevet om det). --Palnatoke 21. nov 2011, 23:13 (CET)

(redigeringskonflikt)

Det sidste PS kunne jeg også godt tænke mig at få svar på. Men Palnatokes første tal er også dem, jeg får ved at søge på "sider på dansk". Hvilket også må siges at være den søgemåde, der falder i tråd med ordene på Wikipedia:Navngivning: "artiklerne skal hedde det som de fleste dansktalende vil finde naturligt..." Dansk Wikipedia er nemlig trods navnet ikke specielt knyttet til Danmark men derimod det danske sprog. Resultater alene fra Danmark kan derfor ikke bruges til noget. --Dannebrog Spy 21. nov 2011, 23:18 (CET)

Mht. at klikke gennem til bunden, så er det netop bare det - lav en søgning og scroll til bund på siden - der vil være links til de første 10 sider resultater. Klik på nr. 10. Scroll til bund og klik på det tal, der nu er højest (nok 19). Fortsæt til du kommer i bund - der vil næsten altid være en masse sider, der sorteres fra (i blogs kan man f.eks. ofte finde en blogpost både på dens egen side, i et månedsarkiv, på en kategoriside og på en tag-side). --Palnatoke 21. nov 2011, 23:21 (CET)

Der er ingen klar brug i aktuelt dansk sprog for hverken det ene eller det andet. Hvis man vil vide, hvad der er godt eller skidt sprog, skal man se på de professionelle sprogbrugere, dvs. forfattere, journalister, og andre, der lever af at formulere sig. Jeg har kigget i de danske avisers fælles artikeldatabase, Infomedia. I de seneste ti år er Semgallen blevet brugt én gang, mens Zemgalen er blevet brugt seks gange. Jeg har kigget på googlesøgningerne. De giver heller ikke meget svar om aktuel dansk sprogbrug. Googlesøgningerne henviser enten til hotelbookningssider (der alle kopierer hinanden) eller til historiske artikler om, hvad byen hed i middelalderen. Det giver heller ikke svar på, hvad man skal kalde byen i dag. Derfor må vi se andre steder hen. Det kunne være til tysk, svensk eller til engelsk, som styrer det meste af dansk sprogudvikling. Man kan selvfølgelig også bruge de lokale indbyggeres eget navn for området. Det sidste virker mest fair, synes jeg. Peter Mulvany 21. nov 2011, 23:35 (CET)
Hvad der står i aviserne kan desværre ikke bruges til så meget. Journalister er godt nok personer, der har forstand på at skrive men langt fra altid på det de skriver om, hvilket fagfolk indenfor en række forskellige områder desværre kan bevidne. Mens når vi som her taler om et land, der normalt ikke er i større fokus, går nyhederne typisk via et internationalt nyhedsbureau med de risiko for fejloversættelser det medfører. --Dannebrog Spy 22. nov 2011, 00:03 (CET)
Ok forstod det der med "scroll" og accepterer "dansk sprog", selvom jeg mener at .dk også burde være et kriterium. At det er skrevet på dansk garanterer ikke at "artiklerne... [kommer til at] ...hedde det som de fleste dansktalende vil finde naturligt". De fleste "dansktalende" benytter sikkert domænet .dk, og hvis det er betingelsen bliver søgeresultatet 43 hits for Semgallen og 122 hits for Zemgale efter at have "scrollet".
  1. "vi taler trods alt om et område, som ikke har haft stor dansk interesse (mit gæt er at det primært er (få) historikere og (få) turismefolk, der har skrevet om det)" (Palnatoke).
  2. 183/187 ikke giver noget svar på hvad "de fleste dansktalende vil finde naturligt".
  3. Zemgale med "Z" benyttes på de lokale wikier og de fleste øvrige wikier: zemaitisk, lettisk, litauisk, nynorsk, bokmål, finsk, engelsk, fransk, ungarsk, bahasa indonesisk og esperanto. Der er meget få wikier der benytter den latiniserede form med "S" blandt andet den polske, tyske, svenske, hollandske, spanske, portugisiske og italienske.
  4. Formen med "S" er latinisering af "Z"-formen.
Mit forslag: at vi benytter den lokale stavning "Zemgale" og ikke den latiniserede form "Semgallen".
PS: kan det her forslag blot afklares her, eller skal det diskuteres andre steder? mvh Per (PerV) 22. nov 2011, 00:48 (CET)

Som Public Service kan jeg oplyse at der indtil videre er brugt 1116 ord på at diskuttere navnet på en artikel der er på 13 ord... da der ikke er en udbredt brug for hverken det ene eller det andet, så er det vel bare at følge normalen for de øvrige artikler om landet, skulle der være en 'normal'. - SorenOlin [ talk to me ] 24. nov 2011, 09:08 (CET)

Konklusion:
Jf. ovenstående og WP:FLYT flyttes artiklen ikke.
- Sarrus (db) d. 21. jul 2012, 19:16 (CEST)