Diskussion:Sigurd Ibsen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

med risiko for at blotte min komplette uvidenhed: hvad skal det sige, at han var statsminister i Stockholm? Det lyder en kende besynderligt, synes jeg. Lise 30. aug 2005 kl. 14:17 (CEST)

Heller ikke jeg kendte betegnelsen. Men talen er om den tid da Norge og Sverige var i union under én konge. De to landes regeringer havde åbenbart repræsentanter hos hinanden – ikke ambassadører eller gesandter, men altså statsministre. En sagkyndig bør tydeliggøre teksten. -- Sebastjan 30. aug. 2005 kl. 14:25 (CEST)

Indtil opløsningen af unionen mellem Norge og Sverige i 1905 havde Norge 2 statsministre. Den ene sad i Kristiania (nu Oslo); han varetog regeringens forbindelser til Stortinget, og han var leder af den norske statsadministration.

Den anden norske statsminister sad i Stockholm. Han varetog forbindelsen til den fælles norsk-svenske konge, og han var leder af det norske statsråds (den norske regerings) afdeling i Stockholm. Der var tre norske ministre i Stockholm. Sammen med kongen skulle de norske ministre i Stochholm underskrive de love, som Stortinget havde vedtaget.

Statsminister Sigurd Ibsen forlagde konsulatsloven for kongen den 7. juni 1905, da Oskar 2. nægtede at skrive under, gik unionen i opløsning. Sallingboen 10. mar 2007 kl. 01:53 (CET)

I perioden 11. marts 1905-7. juni 1905 var Jørgen Løvland den sidste norske statsminister i Stockholm. Det var Løvland (ikke Ibsen), der stødte sammen med Oskar 2. (om konsulatsloven) den 27. maj 1905 (ikke 7. juni).

PS. Der var INGEN svensk statsminister i Kristiania. Sallingboen 10. mar 2007 kl. 02:21 (CET)