Diskussion:Skansehage

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Det er en misforståelse at henlægge lokaliteten Isøre til Skansehage-området ved Rørvig. Skansehage-området var i Isøre-tiden åbent farvand og først dannet efter de store klimaforandringer omkring 1100.

Oplysningerne om Isøre skyldtes først og fremmest Saxo, der gentagne gange nævner at Isøre-lokaliteterne lå inde i fjorden - og ikke i fjordmundingen (Skansehage).

(Skrev 131.165.169.3 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Det er rigtigt, at Skansehage ikke var dannet i middelalderen, men der har i stedet været andre tanger og laguner i området, som af samme årsag er Natura 2000-område. Det stenede område ved kystskrænten og fjordmundingen stemmer med Saxo's beskrivelse af havn og ting, og ved stranden er fundet en del af et meget kostbart vikingesmykke. Op til udgivelsen af Rørvig Naturfredningsforenings bog om Rørvigs natur og kulturhistorie i 2001 iværksatte man en undersøgelse omkring Isøre Havn, hvor Ole Crumlin Petersen på Marinarkæologisk Forskningslaboratorium inviterede til et introduktionsmøde med arkæologer fra institutionen og fra Odsherred Museum samt med geologistuderende og deres lærere fra Københavns Universitet. Der blev desuden indhentet udtalelser fra ledende forskere i historie, latin og stednavne. Der blev bl.a. kørt med georadar i området. En præcis placering kan ikke bevises, da kysten på Rørvig-halvøen er under konstant omdannelse, hvilket fremgår af bogen. Der var imidlertid fuld enighed om, at en placering på den sydlige Nakkehalvø var udelukket. Den eneste havnemulighed her er Andemosen, men den er alt for lille til det beskrevne formål, og den har været lukket helt inde siden bronzealderen af høje strandvolde. I 1000-tallet var vandstanden højst ½ meter højere end i dag, så der var heller ikke tale om to "Isøer", som hævdet (det var i stenalderen). Desuden er det sydlige Nakke helt forkert placeret som læhavn ved fjordmundingerne, og forræderiske sandbanker har der ikke været, som Saxo beskriver. Endelig ligger det foreslåede område syd for Nakke By, selv om Isøre er det gamle navn for Rørvig, der ligger nord for Nakke By. Der heller intet bevis for, at Mårbjerg skulle have været tingsted. Professor Lotte Hedeager betegnede derfor også bogen artikel som overbevisende i en klumme om Isøre Ting i Weekendavisen 20/9 2002. Det store afsnit om Isøre under Skansehage-artiklen skrevet af 93.163.246.74 bør derfor fjernes.

Thorgisl 26. jan 2012, 21:57‎