Diskussion:Småbladet lind

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:Småbladet Lind)
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hans Jensen har indsat en bemærkning om, at {{kilde mangler}}, underbygget med påstanden om, at det "da er park-lind som man planter". Begge dele kan besvares med henvisning til parken omkring slottet Clausholm, hvor man har plantet Småbladet Lind både som hække og som stynede træer. Jeg går ud fra, at du selv fjerner bemærkningen, Hans Jensen?--Sten Porse 2. mar 2007 kl. 13:37 (CET)

Og du er sikker på at denne "Småbladet Lind" nu også er en småbladet lind? Fidusen ved at bruge kloner af parklind er at resultatet bliver ensarter, hvilket er vigtigt ved planting af hække og aller. Hvor har de kunnet købe planterne henne?Hans Jensen 2. mar 2007 kl. 17:11 (CET)
Vi taler om århundregamle alléer og hække, så man har næppe brugt kloner på det tidspunkt. Jeg skal ikke kunne sige, hvor de har købt planterne, men pointen er også, at ensartetheden jo bliver opnået ved hjælp af klipning og beskæring. Mvh.--Sten Porse 3. mar 2007 kl. 14:54 (CET)
Du kan se om de springer ud på samme tid, blomster på samme tid og smider bladene ens artet. Kloning er en ældgammel teknik som man har kendt siden oldtiden. Det er faktisk sådan ca. 100 gange nemmer at kone end at så. Selvom du kan klippe ens, så vil træerne ikke opføre sig ens, efter beskæringen. Da nogen vil skyde flere skud og nogen vil skyde færre men større skud. --Hans Jensen 3. mar 2007 kl. 15:05 (CET)
Det sidste har du ubetinget ret i, men det har altså ikke hindret, at man har valgt Småbladet Lind til parken ved Clausholm. Det var den kendsgerning, jeg foreslog som dokumentation for, at man har plantet denne art. I øvrigt planter danske købstæder i disse år frøformede træer af samme art (jeg kan nævne Aalborg og Frederikshavn som eksempler). Så mit spørgsmål lyder fortsat: Kan denne dokumentation få dig til at slette {{kilde mangler}} i artiklen?Mvh.--Sten Porse 3. mar 2007 kl. 16:11 (CET)
Det er ikke nok at du kender nogen, som mener at de har plantet det som stod på plantens sløjfeediktet. Du er nødtil at finde noge n som kan fortælle at deres linde træer stammer fra Danske kårede bevoksninger (F.613 Stenderup Sønderskov 809c, Haderslev Statsskovdistrikt (Vindeholme;(ca. 10 % Draved), kåret til vedproduktion) F.614 Stenderup 811c, Haderslev Statsskovdistrikt (oprindelse F287 Vindeholme, kåret til Vedproduktion) F.699 Christianssæde 283 d, (Vindeholme, kåret til vedproduktion) F.700 Christianssæde 124 c, (Vindeholme, kåret til Vedproduktion)), eller fra Nordtyske godkendte bevoksninger, eller frøplantager (Gebiet 82301, 02 og 03) eller fra Polske lokalitetsbestemt lind fra frøzoner 313, 314 og 315. I det mindste skal der ske voldsom opvækst, opstå ukrudtplanter af lind. Så kan vil jeg indrømme at det forekommer at man planter Småbladet lind som hæk og allétræ. Men det er stadigt ikke almindeligt. Det du får når du vil købe 'Tilia cordata er klonerne

"Erecta" eller "Greenspire" eller "Rancho". Det er kun hvis du skal have stats tilskud til skov- eller le-plantning, at du kan købe frøplanter.--Hans Jensen 3. mar 2007 kl. 19:59 (CET)

Hej Hans,
Vores diskussion er nu nået dertil, hvor vi skal til at mundhugges om, hvornår noget er almindeligt. Det ønsker jeg ikke, og jeg vil i stedet opfordre dig til at redigere teksten, så den bliver korrekt efter din opfattelse. Engang får du måske mulighed for at besøge Clausholm (det er dér haveselskaberne har deres demonstrationshave), så du kan danne dig et indtryk ved selvsyn. I hvert fald slutter jeg min del af diskussionen her. Mvh.--Sten Porse 3. mar 2007 kl. 22:43 (CET)

Da Hans Jensen ikke har reageret på mit sidste indlæg i ovenstående diskussion, har jeg foretaget nogle redigeringer for at gøre teksten sammenhængende for læseren:

  1. Jeg har slettet min egen påstand om brugen af Småbladet Lind til hæk og allé.
  2. Det betyder, at jeg også har kunnet slette [Kilde mangler]
  3. Jeg har omformet min dokumentation, så den nu udelukkende består i et dokumenteret citat, som nævnes i noterne.

Jeg håber, at alle kan se, at dette ikke er et oplæg til en ny strid om emnet "anvendelse af Småbladet Lind", men at det er et forsøg på at omskrive problemet i en form, så læseren ikke bliver unødigt forvirret.--Sten Porse 10. jun 2007, 20:19 (CEST)