Diskussion:Spil (leg)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spil og Lege Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Spil og Lege, et forsøg på at koordinere oprettelsen af spil- og legerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Lige netop det her ord spil med mindst 4 helt forskellige, men alle almindeligt brugte, betydninger synes jeg er den værst tænkelige kandidat at bruge engelsk Wikipedias måde at håndtere flertydighed på...

For mig er der netop ingen mest opfattet betydning af ordet; det er mangetydigt, flertydigt, og jeg bruger ofte de forskellige betydninger i forskellige sammenhænge.

Villum Sejersen 21. okt 2004 kl. 08:56 (CEST)

Ubetinget enig. Denne opstilling er sprogligt ukorrekt og vrider et dansk ord skævt. --Troels Nybo 21. okt 2004 kl. 09:13 (CEST)
Jeg er synderen! Jeg ville afprøve i praksis hvordan det engelske system ville virke på dansk (omend med en lille kvajer). Mit argument er at ved den mest anvendte betydning har man et hit med det samme - ellers er man 1 klik væk fra den ønskede betydning. Med vores nuværende system lander man altid 1 klik væk. Jeg havde bare ikke tænkt tanken til ende om enigheden af det mest anvendte ord. Men jeg synes det er godt at vi får åbnet debatten om den engelske måde - om den egner sig til stilen på den danske wikipedia og om det er noget vi vil bruge arbejde på. Jeg synes at diskussionen om brugen af flertydige sider skulle fortsætte på wikipedia:Landsbybrønden. Og hvis folk synes det, så retter jeg 'spil' til den gamle ved lejlighed. -- Jørgen 21. okt 2004 kl. 11:59 (CEST)
Bodfærdige syndere er det jo let at tilgive... ;-) Jeg har skam ikke noget mod den engelske Wikipedias system som sådan. Lige ved det her ord synes jeg bare ikke rigtig, det er anvendeligt. Villum Sejersen 27. okt 2004 kl. 06:29 (CEST)
Jeg bruger i det store og hele kun spil om tidsfordriv. Den mekaniske betydning kommer langt bagefter, den musiske betydning har jeg kun i sammensætninger (fx. klaverspil), og den psykologiske er blot tidsfordrivet brugt i overført betydning. --Palnatoke 21. okt 2004 kl. 09:22 (CEST)
Har du aldrig kendt nogen, der "går til spil", når de går til musikundervisning? For mig, der er uddannet arkitekt, og jævnligt både synger og spiller skak eller kort, er spil (ordet "spil" uden nogen tillægsbeskrivelse) foruden tidsfordriv og musikudøvelse også en leg, et skakparti, et hejseapparat, en farveglans i en overflade, en driven gæk med nogen... Det er den sammenhæng, ordet indgår i, der afgør den nøjagtige betydning ud af de mange mulige. Villum Sejersen 27. okt 2004 kl. 06:29 (CEST)

Definition af begrebet spil[rediger kildetekst]

Et spil er defineret af de tilknyttet regler. Sagt med andre ord så er reglerne det altafgørende i spil, således bliver det at handle strategisk i spil også et spørgsmål om at (om)definere reglerne, således at andre spiller efter dine regler.

Endvidere er det i princippet ulogisk med et spil, som har en slutning - da det jo netop er selve spillets fortsættelsel, som er interessant - selvfølgelig og om muligt med dine regler.

Det er klart at skak mv. ikke åbner for muligheden for at omdefinere reglerne, men spil skal netop forstås bredere. Ageren i forretninger, parforhold mv. kan alt sammen betragtes som et spil. --213.242.170.3

Jo, men det dækkes vel af den betydning, der er nævnt i Spil som Spil (psykologi) og artiklen spilteori, der trænger til at blive udvidet lidt.--Heelgrasper 5. jun 2005 kl. 10:09 (CEST)
Man kan betragte disse aktiviteter som spil, men der gør dem ikke til spil. Et spil kan man afstå fra at deltage i, og man kan udtræde af det. Det er også af denne grund at "spilleregler" er så umådelig dårligt et udtryk i sammenhænge, hvor udtræden ikke er en mulighed, for eksempel skoler og børneinstitutioner. --Palnatoke 5. jun 2005 kl. 10:12 (CEST)