Diskussion:Stankelben

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Da jeg var en lille knægt så jeg en edderkop med meget lange ben, men med en meget lille krop. Denne kaldte min far for et stankelben. Forleden var jeg i en vens selskab, hvor vi så sådan et dyr. Dette kaldte han også for stankelben.

Men hvis dette ikke er et stankelben, hvad er det så? --|EPO| 22. aug 2007, 20:23 (CEST)

Jeg forsøgte at bladre videre på Google og fandt ud af, at flere kender dyret som stankelben, men det retteligt er en mejer. --|EPO| 22. aug 2007, 20:32 (CEST)
redigeringskonflikt - Hvis den har en lille rund krop er det vel en mejer. Det har jeg altid hørt den omtalt som. Bladr rundt i iw, der er forskellige billeder i fra forskellige lande. --Jørgen 22. aug 2007, 20:34 (CEST)
@EPO
Du er hurtig... her sidder man og bruger tid på en.wiki og finder frem til Opiliones, og så googler du det selv. Noget helt andet er, at jeg nu synes at opilones oftest også benævnes stankelben -(På engelsk "daddy longlegs"!! meget federe navn). Måske vi skulle ha' en artikel om poulærnavnet, der henviste til de forskellige arter?
skrev --Crimse 22. aug 2007, 20:39 (CEST)
Nu påstår Bruger:Pinnerup på irc, at stankelben/mejere ikke danner spindelvæv og foreslår mejeredderkoppen. Kan dette have sin rigtighed? --|EPO| 22. aug 2007, 20:44 (CEST)
Med fare for at lyde skolemesteragtig kan man fastslå følgende:
  1. Stankelben (Tipulidae) er insekter, som står tæt på myggene. De har seks ben, vinger og et markant anderledes larvestadie.
  2. Mejeredderkopper (Pholcidae) er ægte edderkopper med otte ben og to tydelige kropsled. De unge dyr ligner de voksne.
  3. Mejerne (Opiliones) er spindlere (ligesom mider og edderkopper), men ikke ægte edderkopper. De har otte ben og ved første øjekast kun ét kropsled. De unge dyr ligner de voksne.--Sten Porse 22. aug 2007, 21:34 (CEST)
Eftersom de stankelben jeg tænker på lever på spindelvæv må det formodes, at der er tale om en ægte edderkop. Men det virker til, at der også sker forvirring med nr. 3.
På baggrund af diskussionen vil jeg nu oprette en flertydigside. --|EPO| 22. aug 2007, 21:54 (CEST)
(redigeringskonflikt) Men stadigvæk - og her deler jeg åbenbart erfaring med EPO, hans ven og far - stankelben bruges også om de vingeløse arter (og derfor ikke kun tipulidae). Spørgsmålet er jo så, om vi har misforstået noget, eller om stankelben er en populærbetegnelse, der kunne defineres som edderkoppelignende dyr, der har en lille krop relativt til dens lange (tynde) ben. Flere arter kaldes i daglig tale, herunder arter fra så forskellige dyregrupper som insekter (særligt tipulidae), edderkopper (pholcidae, eller mejeredderkopperne) og spindlere (mejere eller opiliones) --Crimse 22. aug 2007, 22:02 (CEST)
Mit umiddelbare gæt er, at folk forveksler dyrene med hinanden af den simple årsag, at de ligner hinanden. Med tiden er forvekslingen jo så tydeligvis gået i arv. Jeg har absolut ingen anelse om, hvor udbredt misforståelsen er. Men vi kan jo prøve at spørge folk omkring os i de nærmeste dage og foretage en ikke-repræsentativ rundspørge. --|EPO| 22. aug 2007, 22:30 (CEST)