Diskussion:Sverige

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Sverige var tidligere kandidat til fremragende artikler, men blev afvist ved afstemningen. Hvis du kan forbedre artiklen til FA-niveaugør det gerne, og nominer den eventuelt på ny.
Artiklen Sverige har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 15, 2014.

Huskeliste for Sverige: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
  • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
  • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Verdens lande, et forsøg på at forbedre artikler om verdens lande på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


officiella språk[rediger kildetekst]

Verken norska eller danska är officiella språk i Sverige, Sverige har ett officiellt språk, svenska och fem erkännda minoritetsspråk: samiska, finska, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib och jiddisch.--Fibonaci 19. aug 2005 kl. 18:22 (CEST)

Fortsätter rätta fel, för att den svenska grundlagen skall ändras krävs två riksdagsbeslut, och mellan besluten måste det hållas ett val. Folkeafstemning är i Sverige enbart rådgivande.--Fibonaci 19. aug 2005 kl. 18:34 (CEST)

Døde links[rediger kildetekst]

Weblinkcheckeren har desværre problemer med den stribe redirects der bliver sendt fra en fejlkonfigureret server for nedenstående link:

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Thuresson satte slettemarkør No licenseImage:Sweden_greater_arms.png: nld(diff);

-- CommonsTicker 6. mar 2007 kl. 11:13 (CET)

EPO slettede Image:Sweden_greater_arms.png: No license for at least 7 days;

-- CommonsTicker 24. mar 2007 kl. 19:13 (CET)

Der er tale om en interessant artikel om et vigtigt land. Der mangler fortsat en del på bl.a. historiesiden om f.eks. udvandringen, der i dag kædes sammen med den lave befolkningstæthed. Derudover er en del afsnit stadigvæk ret tynde.

Som noget vigtigt, mangler artiklen i høj grad kildeangivelser til de forskellige oplysninger. Men rent layoutmæssigt, fylder infoboksen alt for meget fordi de to regeringsformer står på samme linje. Det er muligvis et problem, der skal løses ved redigering af skabelonen - men kønt er det ikke. --|EPO| COM: 23. jul 2010, 16:23 (CEST)

Neutralitet[rediger kildetekst]

195.159.29.79 (diskussion • bidrag • e-mail) indsatte {{POV-påstand}}, som jeg har fjernet igen. Der er ingen grund til at betvivle at Sverige var neutralt under 1. og 2. verdenskrig, men naturligvis skal Sveriges historie og/eller Sverige under 2. verdenskrig også behandle den nyere forskning, som piller ved tidligere tiders rosenrøde skildring. --Palnatoke (diskussion) 3. aug 2013, 23:03 (CEST)

Stor opdatering[rediger kildetekst]

Jeg har foretaget en stor opdatering af artiklen med udgangspunkt i en- og sv-wiki samt skabelonen for landeartikler anbefalet i Wikipedia:WikiProjekt Verdens lande. Det sker i forlængelse af tilsvarende opdateringer på Finland, Norge og Island. Det vil være fint, hvis nogen har lyst til at læse korrektur og på anden måde tjekke artiklen efter - tilsvarende i øvrigt for de tre øvrige nordiske lande. Måske kunne artiklen på et tidspunkt blive GA. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. sep 2013, 14:22 (CEST)

WOW en kæmpe udviddelse, blot nogle få komments jeg lige er faldet over:
I afsnitet Kalmarunionen og svensk løsrivelse fra dansk styre skriver du: Der var ikke tale om en politisk union. Det var vel en politisk union de jure, der bare ikke havde opbakning i den svenske adel?
I samme afsnit skriver du: hvor den svenske krone blev genindført og. Jeg er sikker på du mener hvor det svenske kongedømme blev genindført og (eller noget i den retning). At genindføre den svenske krone kan sikkert misforstås af yngre menesker i disse Eurotider. ;)mvh Per (PerV) (diskussion) 18. sep 2013, 15:06 (CEST)
Hej Per. Ja, det er en stor udvidelse, som jeg har brygget på nogle måneder. Jeg har forsøgt at være loyal over for det, der stod i forvejen, idet jeg samtidig har hentet supplerende materiale fra de to nævnte sprog - hele afsnit er "blot" oversat efter bedste evne. Jeg har naturligvis ingen ejerskab over teksten, og ændringer som dem, du peger på, er du (som alle andre) velkommen til bare at rette. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. sep 2013, 18:20 (CEST)
Jeg håbede egentligt du ville "tage ejerskab", på den mest positive måde, jeg roder lige nu med Panserslaget ved Kursk, jeg har stadigt et hængeparti om Slaget ved Wien, som jeg også gerne vil hive en tak op til GA, for ikke at glemme såvel koncentrationslejr-artiklerne som slotte og herregårde i Skåne og og ... ;) ... Men dit initiativ er prisværdigt og du fortjener faktisk en lagkage for det. ;) mvh Per (PerV) (diskussion) 18. sep 2013, 19:06 (CEST)

Forslag om at afkorte det indledende afsnit ifm. GA af hensyn til mobilvisning[rediger kildetekst]

I forbindelse med artiklens nominering til God artikel har jeg foreslået, at det indledende afsnit på ca. 400 ord afkortes til ca. 250 ord, jf. det indledende afsnit i de senest udnævnte GA'ere IC4 og Rødlos og FA'en Frédéric Chopin. Dette af hensyn til mobilvisning.

Da det er et forholdsvis stort indgreb i en så omfattende artikel, bør det ske så nænsomt som muligt og efter en demokratisk proces. Jeg foreslår derfor, at forslaget til det afkortede afsnit drøftes her på diskussionssiden, inden det føres ud i livet. Det afkortede afsnit bør dog ikke være en forudsætning for, at artiklen kan udnævnes til GA.

Endvidere vil den tekst, der slettes i det indledende afsnit, blive skrevet ind i de relevante underafsnit i det omfang, teksten ikke allerede fremgår. --Morten Haagensen (diskussion) 9. nov 2013, 11:13 (CET)

Den nuværende udformning:

Sverige (Sveernes Rige, på dansk tidligere også Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et nordisk land på den østlige del af den skandinaviske halvø i Nordeuropa. Sverige grænser op til Norge mod vest, Finland mod nordøst og er forbundet med Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Landet har kyststrækninger til Skagerrak og Kattegat mod sydvest, Østersøen mod syd, sydøst og øst samt den Botniske Bugt mod øst og nordøst.
Med et areal på 449.964 km² er Sverige det største i Skandinavien og det femtestørste i Europa, og med cirka 9,5 millioner mennesker er det befolkningsmæssigt størst i Skandinavien. Befolkningstætheden er på 21 indbyggere pr. kvadratkilometer, men med en betydelig højere tæthed i landets sydlige halvdel end i den nordlige. Omkring 85 % af befolkningen bor i byområder, og denne andel forventes at stige. Sveriges hovedstad og største by er Stockholm med 1,4 millioner indbyggere i selve byen og 2,1 millioner i storbyområdet. De næststørste byer er Göteborg med 550.000 indbyggere i byen og 950.000 i storbyområdet samt Malmø med 280.000 indbyggere i selve byen og 680.000 i storbyområdet.
Sverige er et konstitutionelt monarki med et parlamentarisk system og en veludviklet økonomi. Landet er placeret som nummer fire på The Economists demokrati-indeks og på en syvendeplads på FN's Human Development Index. Sverige har været medlem af EU siden 1. januar 1995.
Sverige blev en uafhængig enhedsstat i løbet af middelalderen. I det 17. århundrede etablerede landet sig som en europæisk stormagt, hvor nabolandene Danmark og Norge blev fravristet provinserne Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslen, Jämtland og Härjedalen samt de tidligere svenske områder Idre og Särna herreder i Dalarna og øen Gotland. Store områder ved Østersøen, fra Nordtyskland over Baltikum til Finland har i perioder også været under svensk kontrol, men måtte opgives efter nederlag til det ekspanderende Russiske Kejserrige i det 18. og begyndelsen af det 19. århundrede. I dag er Sverige neutralt, hvilket det har været i de sidste ca. 200 år (siden 1814), hvor landet med held har holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige bl.a. 2. verdenskrig. I nyere tid og især under den kolde krig har landet forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden. Sverige er medlem af EU og FN, men er på grund af ønsket om neutralitet under den kolde krig ikke medlem af NATO. I de seneste årtier har Sverige været med i det NATO-initierede Partnerskab for fred, ligesom det deltager i EU's fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde.
Sverige var i 2010 placeret som nummer to på listen over verdens mest konkurrencedygtige lande og er en af de førende nationer inden for innovation i EU.

Forslag til ny afkortet indledning:

Sverige (Sveernes Rige, på dansk tidligere også Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et nordisk land på den østlige del af den skandinaviske halvø i Nordeuropa. Sverige grænser op til Norge mod vest, Finland mod nordøst og er forbundet med Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Landet har kyststrækninger til Skagerrak og Kattegat mod sydvest, Østersøen mod syd, sydøst og øst samt den Botniske Bugt mod øst og nordøst.
Med et areal på 449.964 km² er Sverige det største land i Skandinavien og det femtestørste i Europa, og med cirka 9,5 millioner mennesker er det befolkningsmæssigt størst i Skandinavien. Befolkningstætheden er på 21 indbyggere pr. kvadratkilometer, men med en betydelig højere tæthed i landets sydlige halvdel end i den nordlige. Omkring 85 % af befolkningen bor i byområder, og denne andel forventes at stige. Sveriges hovedstad og største by er Stockholm. Næststørst og tredjestørst er Göteborg og Malmø.
Sverige blev en uafhængig enhedsstat i løbet af middelalderen. I det 17. århundrede etablerede landet sig som en europæisk stormagt. Siden 1814 har landet med held holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige bl.a. 2. verdenskrig. I nyere tid og især under den kolde krig har landet forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden. Sverige er medlem af EU og FN, men ikke NATO. I de seneste årtier har Sverige dog været med i det NATO-initierede Partnerskab for fred, ligesom det deltager i EU's fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde.
Sverige er et konstitutionelt monarki med et parlamentarisk system og en veludviklet økonomi. Landet er placeret som nummer fire på The Economists demokrati-indeks og på en syvendeplads på FN's Human Development Index. Sverige har været medlem af EU siden 1. januar 1995 og var i 2010 placeret som nummer to på listen over verdens mest konkurrencedygtige lande og er en af de førende nationer inden for innovation i EU. --Morten Haagensen (diskussion) 9. nov 2013, 11:13 (CET)
Støtter det nye forslag. Mvh --Morten1997 (diskussion) 9. nov 2013, 14:35 (CET)
Støtter - ok for mig med forkortelsen. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 9. nov 2013, 15:15 (CET)

Wrong information[rediger kildetekst]

Hello! I found wrong iformation. "Inden for house/techno kendes navne som Swedish House Mafia, Avicii, Basshunter og Eric Prydz uden for landets grænser." - Basshunter is Eurodance artist. Eurohunter (diskussion) 21. nov 2013, 06:29 (CET)

It's added. TherasTaneel (diskussion) 28. feb 2015, 15:31 (CET)

Faktuelle og sproglige fejl[rediger kildetekst]

Jeg er ikke bidragsyder til Wikipedia, kun bruger. Faldt dog lige over ET ANTAL FEJL i den ellers meget roste "sverige"-artikel. Jeg ville blot hente et par fakta omkring økonomi, migration og demografi, og har kun læst disse afsnit:

  • 1: Sproglige fejl omkring migration, brug af im- og e-.
  • 2: Selvmodsigende fakta omkring antal udlændinge i Sverige. Note 121, som skule dokumentere det skrevne, er borte.
  • 3: Faktuelle fejl om økonomi: Den svenske årsindkomst per capita er nok større end SEK 28.400 i 2010.
  • 4: Per capita BNP er kun oplyst som nominel, savner opgørelse som PPP.
  • 5: Landbrug oplyses som een af fire store grundpiller i produktionen. Senere oplyses landbrug til at udgøre een procent af økonomi og beskæftigelse.
(Skrev Claus bork‎ (diskussion • bidrag) 15. sep 2014, 12:50‎. Husk at signere dine indlæg.)
Ad 2: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____26041.aspx siger "Sidan saknas"
Ad 3: Beløbet er vist pr. måned, ifølge forlægget sv:Sverige#Sveriges ekonomi
-- Mvh PHansen (diskussion) 15. sep 2014, 17:57 (CEST) − (har sat numre på fejlene)