Diskussion:Sygdom

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hvor stor må en side være?? Jone 14. apr 2004 kl. 21:08 (CEST)

Det er der ingen regler for. Men nogle ældre browsere har problemer med at redigere sider der fylder mere end 32KB, så det er nok en god ide at splitte siden op før man når dette punkt. --Christian List 14. apr 2004 kl. 21:18 (CEST)

Skulle siden egentlig ikke hedde sygdomme, når det er en liste ? vh - Nico 14. apr 2004 kl. 22:30 (CEST)


Det tror jeg du har ret i. Skal der laves en redirect? MVH Jone 15. apr 2004 kl. 00:19 (CEST)

Man kan bruge Flyt side ovre i venstremenuen; Jeg tror nok den selv laver en redirect, men jeg kan ikke lige huske hele forløbet (?) vh- Nico 15. apr 2004 kl. 15:51 (CEST)

Det er interessant læsning, det du laver, Jone. Tak for din indsats! --Sten Porse 7. maj 2004 kl. 13:06 (CEST)

Denne artikel er ingen artikel, men blot en (i sagens natur ukomplet) liste. Jeg foreslår at vi flytter den over på siden Sygdom. --Palnatoke 5. aug 2005 kl. 23:00 (CEST)

Ja, listen er rigtig god, men den bør helt sikkert flyttes til Sygdom. --Henrik Hansen 26. sep 2005 kl. 17:02 (CEST)

Lidt oprydning
Jeg syntes efterhånden listen med sygdomme var blevet lidt uoverskuelig, så jeg har tilladt mig at starte en kategorisering efter de gense sygdomsopdelinger, samt at lave nogle korte beskrivelser af sygdomsgrupperne. Også så har jeg selvfølgelig tilføjet en masse nye sygdomme til listen. Bob Fnord 4. august 2007

Der mangler en helt grundlæggende beskrivelse af hvad sygdom er? (Skrev Megatron007 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

"Sygdom har man, når noget er galt med krop eller sind." - det er da en grundlæggende beskrivelse; den er for kort, men den er der da, og du skal være velkommen til at gøre den længere. :-) --Palnatoke 24. sep 2007, 16:33 (CEST)

Nu har det efterhånden længe ligget mig på sinde at give denne liste en overhaling. Listen er noget tilfældigt opbygget, består primært af røde links, og følger ikke noget anerkendt eller for mig indlysende system. Der er masser af huller og endda tomme overskrifter i listen. Jeg er derfor begyndt på denne opstilling, der følger ICD-10, der er det diagnosekode-system, der anvendes i Sundhedsvæsenet. Tillige er det min intention kun at beholde de blå links i artiklen, samt at forsyne hver sygdomsartikel med den relevante ICD-10 kode undervejs. Kommentarer og forslag modtages gerne; dersom der ikke er indvendinger, vil jeg erstatte nærværende liste med den nye inden for nærmeste fremtid, afhængig af arbejdets færdiggørelse. --Medic (Lindblad) 10. nov 2010, 04:10 (CET)

Det lyder som et godt initiativ. --Henrik Hansen 10. nov 2010, 13:13 (CET)

Hermed gjort. Da den gamle, nu erstattede, liste var mangelfuld må næste trin være at sørge for at alle artikler i kategori:sygdomme også bliver tilføjet den nye liste. Pr. hurtigt øjemål indeholder kategorien langt flere artikler end artiklen. --Medic (Lindblad) 12. nov 2010, 05:33 (CET)

grundlæggende definition[rediger kildetekst]

Hvad der står nu er latterligt som definition.

Det engelske oplag definerer klart sygdoms-begrebet som:

A disease is a particular abnormal condition that negatively affects the structure or function of all or part of an organism, and that is not immediately due to any external injury.


hvilket burde kunne oversættes til:


En sygdom er en betydelig afvigende tilstand i krop eller sind, der ikke skyldes en forbigående udefra kommende påvirkning, og som afgørende negativt påvirker organismens struktur eller funktion.


Definitionen af begrebet sygdom skal med andre ord rent logisk centreres omkring en AFVIGELSE FRA EN NORMALTILSTAND. Det er det, der rent logisk problematiserer definitionen, men som det engelske eksempel viser, kan det sagtens lade sig gøre.


Mvh. Christian Tangø


Lingvist

87.49.146.135 12. apr. 2023, 13:23 (CEST)[svar]