Diskussion:Tautologi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


ΑEr gaver gratis? Måske forventer giveren noget til gengæld. Er udsagnet "Alle ungkarle er ugifte" et bedre eksempel? Rune Magnussen 20. dec 2005 kl. 16:49 (CET)

Jeg mener godt, at man kan bruge gratis gaver som eksempel, men hvad med det mere almindelige "at bakke baglæns"? Er det ikke et endnu bedre eksempel? Anonym, 20. dec 2005 kl. 17:40

Artiklen bør deles op i to forskellige artikler, en om grammatiske tautologier og en om logiske. Det er to grundlæggende forskellige ting og den amerikanske version er delt. Desuden er indholdet om logiske tautologier upræcist og bør rettes. Mschwarz 11. maj 2009, 10:34 (CEST)[svar]

Sprogbrug rettet og teksten om logik præciseret Mschwarz 11. maj 2009, 10:44 (CEST)[svar]

Fjernet information.[rediger kildetekst]

Etik og moral er ikke det samme. (Skrev Cakeplz (diskussion • bidrag) 19. feb 2010, 13:43. Husk at signere dine indlæg.)

Fjernet afsnit[rediger kildetekst]

Jeg har fjernet nedenstående tvivlsomme afsnit pga. manglende kilder:

Grammatiske tautologier[rediger kildetekst]

En grammatisk tautologi kan beskrives som "at sige det samme to gange", det kaldes også "dobbeltkonfekt". Ord eller ordforbindelser, der udtrykker det samme - overflødigt eller som stilistisk middel.

Eksempler[rediger kildetekst]

  • "En fed, olieret ret": Hvor 'fed' og 'olieret' begge betyder, at der er meget fedtstof i.
  • "Snavset og beskidt"
  • "Ganske og aldeles", er en tautologi, da både ganske og aldeles betyder "helt" eller "fuldkommen".
  • "Kvindelig lærerinde", er en tautologi, da en lærerinde per definition er kvindelig.
  • "En gratis gave", er en tautologi, da en gave per definition er noget der gives gratis.
  • "Folkedemokrati", er en tautologi, idet demokrati betyder folkestyre.

Opsplit artikel[rediger kildetekst]

Der er ingen tvivl om at artiklen har brug for en opsplitning,eller en større encyklopædisk tilgået behandling af emnet,hvor disse ikke kongruente konnotationer af ordet tildeles hver deres hovedafsnit.Et ummidelbart pudsigt problem ligger i selve det, at den semantiske forståelse af tautologi jo netop ikke betyder eller betoner "enten eller", men faktisk nærmere "både og",hvorfor en irriterende forbistring vil være en latent kilde til irritation alt efter tilgang.

Ordet "grammatisk" ville ikke give mening som titel til det foreslåede særafsnit.Semantisk ville nok være det mest korrekte,men ganske enkelt Tautologi(Sprogligt) ville være mere favnende og inkluderende.

Det anførte algebraiske eksempel:   dvs. A eller ikke A, er i sig selv ikke et udsagn i hverken sproglig eller matematisk forstand,men kan tjene som belysning af det efterfølgende sproglige udsagn.

I sproglig henseende er modstykket til tautologi nok snarere oxymoron end kontradiktion.Oxymoroner er kontradiktivte, men vigtigere er det at såvel tautologier som oxymoroner er sproglige størrelser der udvirker ophævelse eller sammenbrud af normaliteten gennem (overraskende,humoristisk)sammenstillede "med"-eller"mod"-poler. Flight714 23. aug 2011, 17:13 (CEST)