Diskussion:Thomas Bartholin den ældre

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Thomas Bartholin var født i 1616, og det er derfor urimeligt at han skulle have været professor i 1619.

Ligeledes er jeg skeptisk mht. at han skulle have været (kreativ) matematiker.

I Bartholin-familien var der flere fremragende videnskabsmænd, og der kan være tale om forveksling med nogle af disse.

Sebastjan


Ja, den første oplysning ser ikke helt korrekt ud, og jeg har derfor fjernet den, men har fundet oplysninger om, at han underviste i matematik på Københavns universitet, så der skulle være god nok.

mvh BrianHansen 24. Apr 2003 kl.23:50 (CEST)


Når Thomas Bartholin i 1647 blev professor i matematik, var det ikke fordi matematikken var hans "fag", men fordi astronomen professor Longomontanus døde.

Dengang - ja endnu i 1700-tallet - måtte professorerne finde sig i at starte i et fag som ikke altid appellerede til dem. Først efterhånden kunne de opnå det professorat som de egentlig stræbte efter. (Bartholin blev medicinprofessor i 1649.)

Hans eneste "matematiske" skrift drejede sig om "selvlysende væsener" - efter sigende med eksempler fra sankthansorme til helgenglorier.

Lad andre dømme om hvorvidt disse indsatser berettiger at man kalder ham "matematiker".

Sebastjan


Enkeltheder om hvordan Bartholin som højt ansete anatom, hjemkommen fra en flerårig studierejse i Europa, foreløbig måtte tage til takke med et professorat i matematik, kan man læse i Axel Garboe, Thomas Bartholin, bind 1, 1949 (Acta historica scientiarum naturalium et medicinalium, 5.), side 90ff.

Jeg sletter "matematiker" i artiklen.

Sebastjan 11 feb. 2004 kl. 12:35 (CET)