Diskussion:Thyra Dannebod

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Feminisme Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kvinder, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kvinde- og feminisme-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


"Det er vel næppe utænkeligt at Thyra kunne være uægte datter af Edward den Ældre?". Hører retoriske spekulationer á la "det er næppe utænkeligt" virkelig hjemme i en leksikon-artikel?

Problematisk brug af billeder[rediger kildetekst]

Jeg anser det for meget uheldigt, at artiklen indeholder billeder, som er rene fantasterier, eftersom illustrationer huskes bedre end ord.

"Thyra Dannebod giver ordre til at bygge Dannevirke" - intet kan være fjernere fra et leksikon end dette sludder. Dannevirke blev bygget første gang at par århundreder før thurui's fødsel. Den eneste illustration i artiklen, som ikke er fantasi, er fotoet af den Lille Jellingsten.

Hvad vi ved om thurui er, at hun var Gorm konges hustru, at han betegnede hende som tanmarkaR but og at hun døde før ham. John.St (diskussion) 21. jan 2016, 14:42 (CET)

I sig selv er brugen af billeder, selv når de er udslag af en kunstners fantasi, vel næppe problematisk, blot det fremgår tydeligt hvorledes, det forholder sig. Problemet med denne artikel er nok snarere, at den er meget mangelfuld. Der er kendsgerninger, vi nogenlunde sikkert tør tro at vide, fordi de stammer fra samtidige runesten. Til dem hører Thyra som hustru, dronning og moder. Der er kendsgerninger, som kan rumme en kerne af sand historisk virkelighed, men hvor overleveringernes troværdighed er omtvistet. Til dem hører Saxos of Svend Aggesens beretninger. Dem har historikerne diskuteret, og der mangler et fyldestgørende referat af stand der forschung. Endelig er der den inspiration, som Thyra - sikkert en af Danmarks mest kendte dronninger - har haft fx inden for kunsten. Dersom artiklen blev omstruktureret efter sådanne principper, ville brugen af billedmaterialet blive mere forsvarlig. Der er dog ingen grund til at antage, at wikipedias brugere ikke skulle kunne skelne mellem det, vi ved, og fri fantasi, især hvis det udtrykkeligt fremgår af teksten. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 21. jan 2016, 15:31 (CET)
Vi kan roligt gå ud fra, at folk forstår, at et oliemaleri fra 1800-tallet ikke er noget samtidigt portræt af en kvinde fra 900-tallet...Ellers kan de da slet ikke finde ud af at læse et leksikon. :-)
Når Thyras navn levede videre, og ovenikøbet kom på mode igen i 1800-tallet, er det jo netop for de sider, nationalromantikken tillagde hende. Så er det kun naturligt, at artiklen er illustreret med nationalromantiske malerier, der forherliger hende.
Sådan set er det mere problematisk, at nogen kan finde på at skrive "i hendes ære", når det hedder "til hendes ære". Men selvfølgelig er det nemt at få rettet. Mvh--Nordfra (diskussion) 7. feb 2018, 16:33 (CET)