Diskussion:Tyngdeacceleration

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


I denne artikkel bliver Jordens standard-tyngdeacceleration angivet til at være omkring 9.806 m/s^2, men dette stemmer overhovedet ikke overens med hvad man kan læse i infoboksen i artiklen Jorden, hvor tyngdeaccelerationen opgives til 9.72 m/s^2 Er der nogen der har en kilde, så den faktiske tyngdeacceleration kan opgives på enten denne side eller Jorden-artiklen. Trafikselskabet 13. jan 2009, 10:23 (CET)

"Således vil fx en person, der vejer 75 kg på jordoverfladen ved ækvator, veje knap 75,4 kg på jordoverfladen " I tilfælde af at vægt er en kraft er enheder N, og i tilfæde af at vægt er en masse er tallene ens. Altså kan man ikke veje 75 kg et sted og 75,4 kg et andet.94.145.236.194 5. maj 2012, 00:09 (CEST)[svar]

Dette er en misforståelse baseret på den "almindelige", dvs. i handel og lovgivning, brug af betegnelsen masse som identisk med vægt. Indenfor natur- og ingeniørvidenskaberne er vægt defineret som masse * tyngdeacceleration. En bestemt masse har forskellig vægt på fx Jordens hhv. Månens overflade (en genstand med en vægt på 6 kg på Jorden vejer kun ca. 1 kg på Månen). John.St (diskussion) 6. maj 2012, 02:58 (CEST)[svar]

På grund af vores klodes rotation sker der en forandring med formen da dens radius bliver større ved ækvator. Dette forårsager en reduktion af tyngdeaccelerationen (tyngdekraften) på 0,35% ved ækvator's overflade sammenlignet med polernes overflade. Grunden til det er en større afstand til klodens center. Desuden sker der en reduktion med tyngdeaccelerationen på grund af centrifugalkraften på 0,18% ved samme sammenligning. Deraf den samlede forskel på 0,53% hvilket bliver til tyngdeacceleration mellem 9,78 og 9,82 m/s2 afhængigt af hvilket latitude. (Skrev 83.92.2.40 (diskussion • bidrag) 29. dec 2013, 09:06‎ . Husk at signere dine indlæg.)