Diskussion:Ull

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Ull betyder ”den strålende” og som alle solguder er han født ved vintersolhverv. Ull er den ældste nordiske gud - også i England, hvor han hed Yule (udtales jule).

Utallige stednavne vidner om, at her har ligget kultstedert for Ull. 

Ull,som blev tilbedt i en lund af takstræer, kommer senere ligesom Apollon til at blive forbundet med bueskydning (taksbuen). Ull var krigernes skytsgud, da danerne invaderede landet i 400tallet, hvor de netop anvendte taksbuer. Fund i moser af våben fra disse kampe bekræfter, at danernes taksvåben var langt bedre end de stedlige bønders.

En solgud fejres traditionelt ved solens genkomst ved vintersolhverv, og vi kan takke stædige nordboere for, at vi stadig fejrer Ull ved at holde jul og ikke "Christmesse" som den katolske kirke forsøgte at indføre i 1100.