Diskussion:Vægt (fysik)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hmm, jeg er ikke helt sikker på at denne artikel er helt korrekt: Det som artiklen beskriver, og som ganske rigtige måles i Newton, er tyngdekraft - tyngdens træk i et legeme med masse m.

En astronaut, der på Jorden vejer 100 kg. vil på Månen have en vægt af ca. 16 kg - altså noget der stadigvæk udmåles i kg. Astronautens masse er den samme begge steder, mens hans/hendes vægt varierer pga. forskellen i tyngdeaccelerationen de to steder.


Jeg er ikke enig i denne anonyme indvending. Man kan ikke (hvis man vil udtrykke sig præcist) tale om en vægt af 16 kg, da kg er en enhed for masse, ikke for vægt eller tyngdekraft.

Sebastjan 1 aug. 2004 kl. 09:05 (CEST)

Indvendingen er forkert[rediger kildetekst]

Som ophavsmand til artiklen vil jeg sige at Sebastjans præcision er korrekt.


Først må jeg lige undskylde for den manglende underskrift - anonymiteten skyldes bare simpel forglemmelse.
Også til sagen: For det første har jeg oplevet en fysiktime (med en lærer der gik for at være en "decimalfacist" med den slags ting) hvor der blev brugt en del tid på at slå fast at målingen "vægt" er det man får med instrumentet "vægt" - det er forskelligt fra "masse" (der beskriver hvor meget masse der rent faktisk er til stede i det vejede) hvis ikke der vejes et sted hvor tyngdeaccelerationen svarer til det, vægten er kalibreret efter.
Og nu sidder jeg med en stor tyk fysikbog på universitetsniveau som også bakker mig op. Som et eksempel har den et citat fra måneastronauten Buzz Aldrins bog Men from Earth:

I remembered what Isaac Newton had taught us two centuries before: Mass and weight are not the same. I weighed only 60 punds, but my mass was the same as it was on Earth.

Samme fænomen i elevatoren: Når tyngdeacceleration + elevatorens acceleration (disse ting kan iflg. Einstein ikke skelnes ved at måle) varierer, mærker man også i benene hvordan éns vægt kortvarigt forøges eller formindskes når elevatoren starter og stopper - til trods for at ens masse er omtrent konstant.
Peo 1. aug 2004 kl. 11:09 (CEST)


Vi har det med at være lidt upræcise her på Jorden, og bruge betegnelserne lidt i flæng. Men hvis man slår op i Den Store Danske Encyklopædi bind 20 s. 252 står der dels at vægt er en gammel betegnelse for masse og at vægt er:

fysisk størrelse, som af Generalkonferencen for mål og vægt i 1901 blev defineret som tyngdekraften på et legeme...

og endelig at en vægt er:

måleinstrument til bestemmelse af et legemes masse ved vejning...

Så det er i overensstemmelse med det, som jeg har skrevet.
(undskyld jeg ikke fik mit navn med ovenfor...)
Jørgen Friis Bak 1. aug 2004 kl. 18:00 (CEST)


I den situation synes jeg at artiklen bør afspejle begge fortolkninger af ordet, og så ellers bemærke at der er en vis tvetydighed omkring det ord. På et eller andet tidspunkt prøver jeg lige at rette artiklen til i den retning... - Peo 1. aug 2004 kl. 20:30 (CEST)

Sådan - ret, retabler eller riv op med rode hvis I er utilfredse...! :-)