Diskussion:Vartov

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Københavns historie Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Københavns historie, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Københavns historie-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Det er gået galt med sætningen:

"De nuværende bygninger daterer sig tilbage til 1722-55 hvor en trelænget bygning sammen med en kirke."

Sir48 (Thyge) 6. jan 2006 kl. 03:29 (CET)

Hospital, hvad vil det sige?[rediger kildetekst]

Herefter flyttes patienterne (lemmerne) til Vartov

Som påpeget under Hospital er dette ord først i nyere tid kommet til at betyde "sygehus". I nærværende artikel benyttes ordet flere gange således at læseren må tro at Vartov var et sygehus i moderne forstand, eller dog hovedsagelig beregnet for pleje af syge. Jeg kan ikke på stående fod foreslå hvordan artiklen på dette punkt kan forbedres. -- Sebastjan 06. jan. 2006 kl. 09:45 (CET)

Jeg skal ærlig indrømme at jeg også var i tvivl om hvad man skulle lægge i hospitalsbegrebet. Kilderne beskriver institutionen tilbage til Helligåndshuset og Nielsen har bl.a. følgende citat fra 1536 om hospitalsstiftelsens formål: " ... sanke Guds Almisse og Sjælegaver af gode kristne Mennesker, hvilke som dennem noget give fattige, syge, saare Mennesker og arme, elendige, faderløse Børns Opholdelse til Klæde og Føde, Nødtørft, Hjælp, Trøst og Underholdning" - det er unægtelig noget brede end hvad nutidens hospitaler arbejder med. På den anden side omtaler Nielsen det ofte som "sygehus" og de "indlagte" som "syge". Jeg fornemmer - også fra "Kbh før,nu,og aldrig" - at i hvert fald det oprindelige formål har været blandet og at det er skiftet gennem årene. Jeg stødte også på en notits om at pladser Vartov på et tidspunkt skulle have været forbeholdt personer som i et eller andet omfang tjente byen eller staten og at det derfor blev forbundet med en vis prestige at have ophold her. Måske vil artiklen blive bedre hvis man tilføjer et par bemærkninger om Helligåndshusets baggrund Heje 8. jan 2006 kl. 11:44 (CET)

Der er et billede af den nuværende Vartov-bygning på Søren Kirkegaard Forskningscenterets hjemmeside her. Måske kunne vi få lov at bruge det?--Sir48 (Thyge) 9. jan 2006 kl. 14:10 (CET)

Vartov fungerede som hospital frem til 1934 hvor det nedlægges. Nogle år her efter brugtes stedet af Københavns Kommune

Jeg har en (desværre uklar og foreløbig ubekræftet) erindring om at Vartov i denne periode fungerede som et anneks til Rådhuset, og at det derfor var forbundet med dette ved en persontunnel under Vester Voldgade. Kan nogen be- eller afkræfte dette? -- Sebastjan 08. feb. 2006 kl. 10:25 (CET)