Diskussion:Versailles-freden

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Versailles-freden har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 32, 2022.

Huskeliste for Versailles-freden: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

1. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 1. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 1. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Mellemkrigstiden, et forsøg på at forbedre artikler om Mellemkrigstiden på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Tyrkiet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyrkiet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tyrkietrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Frankrig Denne artikel er en del af WikiProjekt Frankrig, et forsøg på at forbedre artikler om Frankrig på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Billedet:

er ikke fra Versailles-freden i 1919, men fra Versailles-traktaten i 1871. --Palnatoke 7. mar 2005 kl. 13:45 (CET)


Billedet viser de tyske fyrsters valg af den preussiske konge som ny tysk kejser. Valget fandt sted i 1871 på det (af tyskerne) erobrede franske kongeslot i Versailles. På tysk hedder billedet helt korrekt "Reichsgruendung".

Mit problem med artiklen er, at teksten ikke passer med det korrekte (amerikanske?) kort.

Tyskland afstod områder til Litauen, Polen, Danmark, Belgien og Frankrig. Desuden blev "Fristaten Danzig" oprettet på tidligere tysk jord.

Der var folkeafstemninger i nogle områder ved grænserne til Polen, Frankrig, Belgien og Danmark, men de største områder blev afstået UDEN afstemning. (Vest- Preussen og Posen til Polen. Elsas og Lotringen til Frankrig.)

Der var heller ikke afstemning i Danzig, og heller ikke Memel- land, der blev overtaget af Litauen.

Størstedelen af områder med afstemninger BLEV faktisk i Tyskland, fordi Tyskland "førte" ved afstemningerne.

Det er IKKE korrekt, når artiklen hævder, at Tyskland afstod Suderlandet i 1919. På dette tidspunkt havde Sudeterlandet nemlig aldrig tilhørt Tyskland. Derfor var området ikke et emne i forberedelserne til freden i Versailles.

Fra gammel tid tilhørte området provinserne Slask, Mähren og Bøhmen i kongeriget Bøhmen (nu republikken Tjekkiet). Da Bøhmen gennem århundreder havde været i personalunion med Østrig og Ungarn, opfattede mange Sudeterland som østrigsk.

Selv om befolkningen i Sudeterlandet var tysk-talende i 1919, så blev området uden vaklen tildelt Tjekkoslovakiet både ved freden med Østrig i Saint Germain og ved freden med Ungarn i Trianon. Dette var en korrekt afgørelse både historisk, geografisk, erhvervsøkonomisk og administrativt.

De nationale tyskeres største skuffelse ved landkortet fra Versailles var ikke, at Tyskland skulle afstå områder mod øst, nord og vest, men derimod, at Tyskland (på trods af præsident Wilsons løfter) alligevel ikke blev forenet med ”tysk Østrig” (i dag: ”Republikken Østrig”).

Det var franske intriger, der satte den amerikanske præsident Wilsons løfter om ”folkenes selvbestemmelsesret” ud af kraft. Sallingboen 15. dec 2005 kl. 16:58 (CET)

Spejlsalen i Versailles[rediger kildetekst]

Jeg har set, at det nævnes i Versaillestraktaten (flertydig) at traktaten blev underskrevet på Versailles-slottet. Men bør det ikke også fremgå tydeligt i denne artikel? Det ville også give mere mening til "Den togvogn hvori den tyske overkommando måtte signere våbenhvilen i 1918, blev brugt igen da Frankrig overgav sig i 1940." Jeg ved bare ikke lige, hvordan det kan formuleres udfra NPOV. Sikkerhedshjelm 3. nov 2007, 17:51 (CET)