Diskussion:Willy Brandt

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Delstaten Berlins flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Berlin, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Berlin-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jeg mener, at Brandt var overborgmester i Berlin. Der skrives på tysk: Regierender Bürgermeister, men det er jo en stor by med sikkert flere fag-borgmestere, så .. --hansjorn 16. jul 2005 kl. 20:35 (CEST)

Overborgmester hedder såmænd Oberbürgermeister, men situationen i Berlin var særlig. I 1948 fik østberlinerne deres egen overborgmester - Østberlin var jo Berlin, Hauptstadt der DDR - og så valgte man i Vestberlin at få sig en Regierender Bürgermeister. De to viceborgmestre kaldes Bürgermeister, mens de øvrige borgmestre kaldes Senatoren - altsammen naturligvis med den relevante endelse, hvis titelindehaveren er kvinde. Efter genforeningen har man bibeholdt den vestberlinske overborgmestertitel. --Palnatoke 16. jul 2005 kl. 21:03 (CEST)
Jo, naturligvis hed det "Regierender Bürgermeister" i Vestberlin og senere også i hele Berlin efter 1990. "Oberbürgermeister" findes i alle øvrige tyske storbyer. Den "regerende borgermester" har samme status som en tysk delstatens ministerpræsident (eller overborgermester i Hamburg og Bremen). Arne List 16. jul 2005 kl. 21:14 (CEST)

Willy-råbene i Erfurt[rediger kildetekst]

Nej hvor var det skægt. Det er ikke længe siden jeg slog Brandt op her og blev forarget over så lidt der stod. Og grundede over om jeg mon skulle give mig til at oversætte fra den tyske artikel. Men nu kan man følge hvordan en glimrende artiken har taget form - på en aftens tid stort set. - Jeg vover ikke at redigere i andres tekster - ikke endnu, men har et par forslag forfatterne kan tage op hvis de vil: Om Willy-råbene i Erfurt mener jeg at kunne huske (fra en Frode Kristoffersen-reportage i radioavisen dengang) at folkemængden demonstrativt - og usædvanligt på tysk - udtalte navnet med en tydelig y-lyd (ü-lyd) i sidste stavelse. Jeg synes det kunne være sjovt at få med, hvis andre kan bekræfte det. Man kunne fx gøre sådan: '... råbte: "Willy, Willy" med tydeligt og demonstrativt udtalt y-lyd til sidst, for værten, DDR's regeringschef, havde samme fornavn, men stavet med 'i' til sidst: Willi Stoph.' Was sagst du, Arne? - Sprogligt: Sætningen "Det gav uden tvivl en særlig glans i Willy Brandts tid som borgmester" har været vredet lidt frem og tilbage. Efter min mening vil det være mere idiomatisk rigtigt at skrive: "Det kastede uden tvivl en særlig glans over Willy Brandts tid som borgmester". - Venlig hilsen. Jes Kiil. 6.8.05