Drikkepenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Drikkepenge betyder i egentligste forstand penge til at drikke for. Almindeligvis menes en pengegave til en person i en underordnet stilling som belønning eller godtgørelse for udvist tjeneste eller et arbejde, som ikke betales med aftalt løn, eller som tillæg til det bestemte vederlag.

I Danmark har drikkepenge siden 2. oktober 1969 været en integreret del af regningen på hoteller, restauranter, barer, cafeer, taxi, osv. Der er ikke noget lovgrundlag omkring betaling af drikkepenge. Det nærmeste man kan komme er Markedsføringsloven, som påbyder erhvervsdrivende at skilte med deres priser inkl. moms og afgifter, eksempelvis service. Drikkepenge anføres således som "service" og er indregnet med 15 procent af prisen. Internt i firmaet må man så have aftaler om fordelingen af pengene.

Modtageren af drikkepenge (ud over de 15% service) skal i Danmark selv opgive indkomsten til skattemyndighederne som ekstraindtjening. I USA, hvor lønnen er sat efter forventet indkomst af drikkepenge, beskattes medarbejderne i visse stater af en højere indtægt end den, der fremgår af deres lønseddel.

I mange lande udgør drikkepenge hovedparten af den løn, som de ansatte i turistindustrien skal leve af.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]