Drue-Hyld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Drue-Hyld ?
Sambucus-racemosa.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Dipsacales (Kartebolle-ordenen)
Familie: Adoxaceae
Slægt: Sambucus (Hyld)
Art: S. racemosa
Videnskabeligt artsnavn
Sambucus racemosa
L.

Drue-Hyld (Sambucus racemosa) er en stor busk, der ligner Alm. Hyld, men har røde frugter, der sidder i en kegleformet stand. Hele planten er giftig – også de fristende, røde bær.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Drue-Hyld er en stor, løvfældende busk med en stivgrenet, tragtformet og åben vækstform. Barken er først gråbrun med lyse korkporer. Senere bliver den rødbrun og til sidst grå og furet. Knopperne sidder modsat og er ægformede til runde. Farven er violet, men skifter ud på vinteren til grøn-violet.

Bladene er uligefinnede med ægformede småblade. Disse har groft takket rand. Oversiden er friskt grøn, mens undersiden er grågrøn. Bladstilken er rødviolet. Høstfarven er bleggul med violette bladribber. Blomsterne sidder i klaser (en forkert oversættelse fra tysk har forvansket "Klase-Hyld" til Drue-Hyld, fordi både klaser og druer hedder "Trauben" på tysk). De enkelte blomster er små og grønligt-hvide. Bærrene er røde og runde, og de bliver siddende længe efter løvfald. Frøene modner godt og spirer villigt.

Grenenes marv er brun i modsætning til den hvide marv hos Alm. Hyld. Rodnettet består af tykke, kødede hovedrødder med tæt forgrenede siderødder, som ligger højt i jorden.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 5 × 3 m (50 × 40 cm/år).

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Druehyld gror vidt udbredt i Asien, Mellemøsten og Europa, herunder også i Danmark, hvor den er temmelig almindelig. Den foretrækker mineralrig, fugtig bund, hvor den optræder som underskov eller skovbryn i lyse løvskove.

Fløjstrup Skydebane, som ligger i Randers Kommune, Region Midtjylland, findes arten på et overdrevsagtigt område sammen med bl.a. Draphavre, Alm. Engelsød, Hindbær, Alm. Mangeløv, Alm. Pimpinelle, Alm. Røn, Blågrøn Rose, Fåre-Svingel, Smalbladet Gederams, Gul Snerre, Hedelyng, Lyng-Snerre, Læge-Ærenpris, Mark-Bynke, Mark-Krageklo, Sand-Star og Stilk-Eg[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]