Dubysa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dubysa
Dubysa

Jernbanebro over Dubysa-dalen nær Lyduvėnai

Udspring 3 km syd for Šiauliai
Afvandingsareal 1.973 km²
Afvandingsområde Litauen Litauen
Flodens længde 131 km
Middelvandføring årligt gns 14,2 m³/s
Målested: nær Varėna
Udmunding Nemunas
Bifloder blandt andet:
Kražantė
Šiaušė
Gryžuva
Gynėvė
Kort over Dubysa

Dubysas løb i Litauen

Dubysa er med en længde af på 131 km den 15. længste flod i Litauen i den historiske landsdel Žemaitija. Den udspringer kun få kilometer fra Rėkyva sø nær Šiauliai by. Først løber floden mod syd, men ved Lyduvėnai drejer den mod sydøst og nær Ariogala sydvest. De første par kilometer Dybysa er også kendt som Genupis eller Šventupis.

Dubysa har omkring 40 bifloder, hvoraf de største er Kražantė, Šiaušė, Gryžuva og Gynėvė. Kražantė (86 km) er næsten dobbelt så lang som den øvre del af Dubysa 47 km før sammenløbet. Selvom Kražantės bassin er noget mindre, bør den betragtes som den vigtigste flod. Dubysa tilstrømmes hovedsagligt af regn og smeltet sne, derfor ændrer vandstanden sig hurtigt. Den maksimale dybde er ca 4 m.

Dubysa-dalen near Ariogala

Dalen Dubysa løber i er en af de dybeste og bredeste i Litauen, den når 20-40 meters dybde og en bredde på 300-500 meter. Dalen blev dannet i løbet af den seneste istid. Over dalen nær Lyduvėnai findes den højeste og længste jernbanebro i Litauen. Broen blev først bygget af tyskerne under 1. verdenskrig. I 1918 erstattedes den af en bro af jern.

Dubysa er forbundet med Ventafloden af en forladt kanal, der påbegyndtes af myndighederne i det russiske imperium i 1825. Kanalen er 15 km lang og skulle have haft 20 sluser. Hensigten var at forbinde Nemunasfloden med Østersøen via havnen i Ventspils. Den nederste del af Nemunas var da under preussisk kontrol. Arbejdet blev afbrudt af opstanden i 1831. Arbejdet blev genoptaget i begyndelsen af 1900-tallet, men blev afbrudt igen af 1. verdenskrig. Efter krigen var der ikke behov for kanalen eftersom Litauen fik kontrol over Klaipėda-regionen og den nedre del af Nemunas. Kanalen var baseret på Kartuva Aa.

Dubysa iktyologiske reservat (dansk: ~fiskefredning) blev oprettet i 1974. Den beskytter gydeområderne for vimba, en karpefisk og ca. 25 andre fiskearter. Fredningen beskytter Dubysa nedenfor Ariogala ned til dens udmunding (ca. 25 km af floden). Dubysa regionalpark blev oprettet i 1992 for at beskytte Dubysadalen, landskabet og den kulturelle arv, herunder fødestedet for digteren Maironis. Regionalparken Det dækker ligger i Kelme og Raseiniai distriktskommuner. Parken opfordrer til øko-turisme.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. "Dubysa". Encyclopedia Lituanica II. (1970-1978). Red. Simas Sužiedėlis. Boston, Massachusetts: Juozas Kapočius. 113–114. Skabelon:LCC. 
  2. (Litauisk) "Dubysa". Tarybų Lietuvos enciklopedija I. (1985). Red. Jonas Zinkus, et al.. Vilnius, Lithuania: Vyriausioji enciklopedijų redakcija. 463–464. 
  3. (Litauisk) "Dubysa". Lietuviškoji enciklopedija VII. (1939). Red. Vaclovas Biržiška. Kaunas: Spaudos Fondas. 79–94. 
  4. (Litauisk) "Dubysos pabaseinis". Environmental Protection Agency, Ministry of Environment of the Republic of Lithuania. http://aaa.am.lt/VI/index.php#a/352. Hentet 2007-01-01. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 05′ N, 23° 26′ Ø