Dunet steffensurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Dunet Steffensurt)
Dunet steffensurt
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eucaryota
Rige Plantae (Planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Myrtales (Myrte-ordenen)
Familie Onagraceae (Natlys-familien)
Slægt Circaea (Steffensurt)
Art C. lutetiana
Videnskabeligt artsnavn
Circaea lutetiana
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Dunet steffensurt (Circaea lutetiana) er en 15-40 cm høj urt, der vokser i frodige løvskovemuldbund. De to-tallige blomster, der sidder i en endestillet klase, har op til 4 millimeter lange rosa eller hvide kronblade.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Dunet steffensurt er en flerårig urt med en opret vækst. Stængler og bladstilke er fint hårede. Bladene er ægformede med tandet rand. Oversiden er mat græsgrøn, mens undersiden er noget lysere.

Blomstringen sker i juli. Blomsterne sidder samlet i små, endestillede klaser. Hver blomst er regelmæssig med kirtelhårede bægerblade og hvide kronblade og to støvdragere. Ved bunden af griflen findes en nektarkirtel. Frugten er en kroghåret, 2-rummet kapsel med to frø, som spirer godt under de rette betingelser.

Planten har krybende jordstængler og danner mange udløbere.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,25 x 0,05 m (25 x 5 cm/år), heri dog ikke medregnet skud fra underjordiske udløbere.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Planten hører hjemme i frodige løvskove på muldbund. Den er udbredt i både Europa og Nordamerika. I Danmark er den almindelig på Øerne og i Østjylland. I resten af landet findes den hist og her.

I Moesgårdskovene findes den sammen med bl. alm. bingelurt, hvid anemone, krybende læbeløs, skovfladbælg, skovgaltetand, skovmærke, skovstar og sort druemunke.


Søsterprojekter med yderligere information:



Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]