Dus og Des

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

At være Des er at anvende stedordene De, Dem og Deres ved tiltale, hvilket skal signalere afstand og respekt. Modsætningen er at være dus.

Tidligere var brugen det formelle De udbredt i Danmark, men siden starten af 1970erne har formen du været den sædvanlige, også mellem to for hinanden fremmede. I f.eks. Tyskland anvender man som udgangspunkt stadig den formelle form medmindre man er tæt knyttet eller har aftalt at være dus. I Danmark bruges De fortsat af og til ved højtidelige lejligheder eller i samtale med en person af høj alder og/eller status. Dronningen tiltales af de fleste personer Deres Majestæt. Er man Des, bruges typisk efternavn og titel, f.eks. hr. Hansen eller doktor Hansen.

De finder også i et vist omfang fortsat anvendelse i breve fra offentlige myndigheder og advokater, samt på enkelte skilte. Nyhedsværter på TV2 er fortsat Des med seerne, mens DR er gået over til 2. person flertalsformen I.

Ordene De, Dem og Deres skrives med stort begyndelsesbogstav for at adskille ordene fra de enslydende former i 3. person flertal (de, dem og deres).


SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.