EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Britiske Catherine Ashton bliver EU's første højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik efter de ændringer, der blev indført med Lissabontraktaten.

EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, populært: EU's udenrigsminister, er et politisk embede i Den Europæiske Union, der blev etableret som følge af et ønske om en bedre koordinering af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Repræsentanten er i øjeblikket Catherine Ashton, der er tilknyttet generalsekretariatet for Rådet for Den Europæiske Union.

Embedet blev introduceret i Amsterdamtraktaten. Den højstående repræsentant fungerer sammen med udenrigsministeren for det land, der aktuelt har formandskabet i EU, som talspersoner for Rådet for Udenrigsanliggender. Etableringen af en fælles udenrigsminster for EU har bl.a. af Bill Clintons daværende regering været opfattet som et svar på Henry Kissingers gamle ønske om at have ét telefonnummer til Europa i udenrigsspørgsmål.

Som følge af Lissabontraktanten ændrede posten navn. Tidligere var betegnelsen EU's høje repræsentant for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Samtidig blev det vedtaget, at repræsentanten er født næstformand for Europa-Kommissionen med ansvar for unionens eksterne forbindelser. Desuden er repræsentanten formand for Rådet for Udenrigsanliggender.

I december 2009 tog britiske Catherine Ashton posten efter spanske Javier Solana.