Ebeltoft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ebeltoft
Ebeltoft Town Hall.jpg
Det gamle rådhus
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Mols´ hovedstad"
Region: Region Midtjylland
Kommune: Syddjurs Kommune
Sogn: Ebeltoft Sogn
Grundlagt: omkring år 1200
Postnr.: 8400 Ebeltoft
Demografi
Ebeltoft by: 7.468[1](2014)
Kommunen: 41.719[1](2014)
 - Areal: 696,34 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.ebeltoftby.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°11′45″N 10°40′37″E / 56.19583°N 10.67694°Ø / 56.19583; 10.67694

Ebeltoft [ˈæ·bəlˌtɔft] (tidligere stavet Æbeltoft) ligger på Djursland i Østjylland og er hovedby på Mols. Byen er med sine 7.468 indbyggere (2014)[1] den største by i Syddjurs Kommune. Ebeltoft ligger i Ebeltoft Sogn og hører til Region Midtjylland. Ebeltoft ligger på vestsiden af halvøen Hasnæs, og er den eneste østjyske havneby med en vestvendt havn.

Ebeltoft en turistby, ikke mindst på grund af den gamle bindingsværks-bymidte.

Byen er formodentlig anlagt omkring år 1200[Kilde mangler] og er et af Danmarks største rejsemål[Kilde mangler] på grund af den gamle bydel og et farverigt[Kilde mangler] butiks- og museumsliv (herunder bl.a. Farvergården, Fregatten Jylland og Glasmuseet), og den fordobler næsten sit indbyggertal i sommerferien.[Kilde mangler] Nær byen ligger naturområdet Mols Bjerge med mange badestrande og sommerhuse i området.

Mols-Linien anløber byen med hurtigfærger til Sjællands Odde. Filmhøjskolen blev oprettet i 1993 på bakkerne nord for Ebeltoft med status af folkehøjskole. Forfatteren Troels Kløvedal har base i en lille by lidt uden for Ebeltoft.

De seneste år har Ebeltoft mistet mange arbejdspladser, og bygger nu hovedsageligt sin økonomi på turismen, hvilket også medfører, at der de seneste år er fokuseret mere på turismen i byen[Kilde mangler], og mange nye butikker er åbnet. Mange af Ebeltofts butikker er specielle,[Kilde mangler] som f.eks. livsstilsbutikker og et bolsjekogeri. Desuden finder man i og omkring byen Danmarks største koncentration af små studioglasværksteder.

Kommunen[redigér | redigér wikikode]

I 1301 udstedte kong Erik Menved købstadsprivilegier til Ebeltoft, og byen var købstad indtil dette begreb forsvandt med Kommunalreformen i 1970. Herefter var Ebeltoft hovedby i Ebeltoft Kommune indtil Kommunalreformen i 2007, hvor den indgik i Syddjurs Kommune med Rønde som hovedby.

Fregatten Jylland ligger i Ebeltoft

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Ebeltoft var endestation på Ebeltoft-Trustrup Jernbane (1901-1968). I selve byen er det eneste minde herom navnet på Jernbanegade, der førte ned til den hvide, klassicistiske stationsbygning, som blev nedrevet i 1970.

Nord for byen ligger den 8 km lange Gravlevstien, som følger banens tracé fra Vibæk Skovvej til Gravlev.

Turistattraktioner[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: