E-bog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ebook)
Læsning af e-bog i et tog

En e-bog eller digital bog karakteriseres ofte som en elektronisk udgave af en almindelig papirbog. En e-bog er i princippet blot en dokumentfil, men er ikke formateret til et bestemt papirformat og kan dermed dynamisk formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning – og med omfattende metadata muligheder.

E-bogens dokumentformat må ikke være låst til et bestemt papirformat (f.eks. A4 eller letter), så tekstdokumenter med aktiverede DTP faciliteter f.eks. PDF-format er mindre egnede til e-bøger. Hvis e-boglæseren kan vise en hel A4/letter-side, kan PDF-dokumenter med stor sikkerhed læses uden ulemper. En oplagt ulempe ved læsning af A4/letter formaterede sider på en skærm, som ikke kan vise hele siden er, at man skal skubbe siden højre og venstre for at læse evt. tekstlinjer. To tekstkolonner gør det lidt bedre, men udover at skubbe siden højre og venstre for at skifte mellem kolonner, skal man også skubbe siden ned to gange per side.

E-bogen kan især læses på en dedikeret e-bogslæser, men kan også læses på computer, PDA og andre håndholdte enheder som f.eks. smartphones – muligvis med begrænsninger:

  • E-bøger uden nogen form for DRM burde uden problemer kunne konverteres til andre e-bogsformater og derfor vises af mange typer af e-bogslæsere.
  • En e-bog, der har DRM (kopisikring) er indskrænket til kun at blive læst på bestemte e-bogslæsere og med proprietære programmer.[1] E-bøger med DRM kan af samme grund typisk ikke konverteres til andre e-bogsformater. Ydermere kan sælgeren tilbagekalde tilladelsen og i nogen situationer også slette bøgerne på dine e-bogslæsere.[2]
  • E-bøger med digitalt vandmærke kan normalt konverteres til andre e-bogsformater.[3]

E-bogen kan mere end blot være en elektronisk kopi af en papirbog. Den kan indeholde links og lyd – dog begrænset af e-bogslæseren. En lille undersøgelse fra The Joan Ganz Cooney Center, New York[4] tyder dog på at f.eks. børn kan huske færre detaljer fra historien, når de også får visuelle effekter og lyde (forbedret e-bog) i forhold til en normal e-bog, som blot er en digitalisering af en trykt bog. Den forbedrede e-bogs fordel kan dog være, at den engagerer flere børn. Undersøgelsen er baseret på 32 par og deres 3-6 årige børn. [5] Hvis man vil have flere faciliteter, er det en PDA man skal se på. Andre undersøgelses resultater fra University of Stavanger og Princeton University indikerer at skrivning med et skriveredskab styrker indlæringsprocessen.[6][7]

E-bogen fylder lidt og man kan have et mindre bibliotek af e-bøger på sin enhed. En almindelig e-bog med tekst alene, fylder normalt omkring 100kB-1 MB. Mere jo mere indeholdt multimedia.

Danmark, udlandet og e-bøger[redigér | rediger kildetekst]

Danske forlag er kommet rigtig godt med i det senest år og der begynder at blive udgivet e-bøger lige så hurtigt som der udgives papirbøger.

Kun værker hvor ophavsrethaveren har været død i +70 år er uden for copyright.

I udlandet har man været længere fremme på forlagssiden. I Sverige, England og USA er det næsten kutyme at udgive bog og e-bog samtidig, der eksperimenteres endda ofte med udgivelse af e-bogen før papirbogen. E-bogen er hurtigere at lancere og opdatere i nye udgaver, idet trykkeriet kan springes over i udgivelsesprocessen.

Danske biblioteker og e-bøger[redigér | rediger kildetekst]

Bibliotekerne i Danmark har været foregangsmænd på e-bogsområdet, de begyndte allerede i 2000 at se nærmere på mediets anvendelsesmuligheder i biblioteksregi. Randers Bibliotek var det første danske bibliotek som påbegyndte udlån af e-bøger, det skete i 2002. Det nationale ressourcecenter for e-bøger i biblioteksøjemed, DRC (Dansk Ressourcecenter for e-bøger) blev oprettet i 2001 og lukkede ved udgangen af 2007.[8] Centeret beskæftigede sig med e-bogsudviklingen i Danmark og udlandet. Samtidig etablerede det nationale biblioteksprojekt Downlaan et e-bogstilbud for bibliotekerne, så det i en lang række kommuner er muligt for borgerne at låne e-bøger via bibliotekets hjemmeside.

E-bogslæsning[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: E-bogslæser

Software e-bogslæsning[redigér | rediger kildetekst]

Man kan bruge sin PDA, PC eller smartphone til at læse e-bøger på. Først downloades en software e-bogslæser. Der er mange muligheder for at finde gratis indhold til din e-bogslæser. Det er muligt at blive e-bogslåner på en række danske biblioteker herunder Randers Bibliotek, Århus Kommunes Biblioteker og Københavns Biblioteker m.fl.

Dedikerede e-bogslæsere[redigér | rediger kildetekst]

Det elektroniske papir har været undervejs i nogle år, men er nu at finde på mange e-bogslæsere. E-bogslæserne kan ud over at læse e-bøger i en vis udstrækning anvendes til download af MP3, JPEG og HTML. Det elektroniske papir er meget læsevenligt selv i solskin. Der er en stor læsevenlig skærm, uden at apparatet virker klodset som det første e-bogslæser, Rocket eBook, der kom på markedet i 2000. Men ønsker man kalenderfunktioner, e-mail osv. er en PDA at foretrække, hvis man altså kan leve med en mindre skærm.

Med e-bøger kan man søge i teksten, lave opslag i ordbøger, indsætte egne noter og bogmærker samt have sit eget lille bibliotek blot på en enkelt PDA.

Pr. 1. april 2009 annoncerede Det kongelige Bibliotek, at ville udlåne e-bøger knyttet til Sony PRS 505.

Gratis e-bøger[redigér | rediger kildetekst]

Gratis e-bøger er normalt uden DRM og kan i såfald konverteres til det e-bogsformat man ønsker. Kan man downloade i flere forskellige formater, anbefales EPUB-formatet, da det eksempelvis via det gratis ebogs forvaltningsprogram Calibre, kan konverteres til andre formater og endda suppleres med bl.a. sociale metadata.

Mange af de gratis e-bøger er indskannede bøger hvis copyright er udløbet, der er blevet OCR-behandlede, eventuelt korrekturlæst og offentliggjort.

Gratis e-bøger er mest på engelsk, men en del danske titler findes også. Der findes flere millioner titler[9] og en del af dem er indtil videre bogskanninger og vil derfor fylde meget og derfor mangle typiske e-bogs faciliteter:

På dansk er også:

Gratis e-bogshjælp[redigér | rediger kildetekst]

Der findes flere on-line projekter, hvis formål er at engagere korrekturlæsere – f.eks. dig – til korrekturlæsning af skannede gratis bøger, med henblik på senere udgivelse som e-bøger. Et af dem er Distributed Proofreaders – mest engelsk.[17]

Tabeller over formategenskaber og hardware formatunderstøttelse[redigér | rediger kildetekst]

Formategenskaber[redigér | rediger kildetekst]

Der arbejdes på at standardisere e-bogen i et åbent filformat, således at en given e-bog kan læses på samtlige e-bogslæsere. Bl.a. arbejder International Digital Publishing Forum for en EPUB-standardisering – seneste per 2010 er version 2.0.1.

Filformat Filendelse DRM-
under-
støttelse
illustra-
tions-
under-
støttelse
Tabel-
under-
støttelse
Lyd-
under-
støttelse
Inter-
aktivitet-
under-
støttelse
Ord-
delings
-
under-
støttelse
Åben standard Indlejret
note
under-
støttelse
Bog-
mærke
ASCII-tekst .txt Nej Nej Nej Nej Nej Ja Ja Nej Nej
HTML .html Nej Ja Ja Nej Nej Ja Ja Nej Nej
PostScript .ps Nej Ja ? Nej Nej Nej Ja ? ?
Portable Document Format .pdf Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja
DjVu .djvu ? Ja Ja Nej Nej Nej Ja ? ?
EPUB (IDPF) .epub Ja Ja Ja Nej Nej Ja Ja Nej Nej
FictionBook .fb2 Ja Ja ? Nej Nej Ja Ja Ja ?
Mobipocket .prc, .mobi Ja Ja Ja Nej Nej Ja Ja Ja Ja
Kindle .azw Ja Ja ? Nej Nej Ja Nej Ja Ja
eReader .pdb Ja Ja ? Nej Nej Ja Nej Ja Ja
TealDoc .pdb Ja Ja ? Nej Nej Ja Ja ? Ja
Broadband eBook .lrf, .lrx Ja Ja ? Nej Nej Ja Nej ? ?
WOLF .wol Ja Ja ? Nej Nej Nej Nej ? ?
Tome Raider .tr2, .tr3 Ja Ja ? Nej Nej Ja Nej ? ?
ArghosReader .aeh Ja Ja ? Nej Nej Ja Nej ? Ja
Microsoft Reader .lit Ja Ja ? Nej Nej Ja Nej ? Ja
Multimedia EBook .exe Ja Ja ? Ja Ja Nej Ja Ja Ja
Repligo .rgo ? Ja Ja Nej Nej Ja Nej Nej Nej

Hardware understøttelse[redigér | rediger kildetekst]

Filformat e-læser \ ASCII- tekst PDF ePub HTML Mobi- Pocket Fiction- Book DjVu Broadband eBook1 eReader1 Kindle1 WOLF1 Tome Raider1 Open eBook2
Amazon Kindle 2, DX Ja Ja Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej
Amazon Kindle 3 Ja Ja Nej Ja Ja Nej Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej
Android-enheder Ja Ja Ja Ja Nej Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej
Apple iPad Ja Ja Ja Ja Ja5 Ja5 Ja5 Nej Ja5 Ja5 Nej Ja5 Ja5
Azbooka WISEreader Ja Nej Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Barnes & Noble Nook Nej Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej
Bookeen Cybook Gen3, Opus Ja Ja Ja3 Ja Ja3 Ja4 Nej Nej Nej Nej Nej Nej Ja
COOL-ER Classic Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Foxit eSlick Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej
Hanlin e-Reader V3 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej
Hanvon WISEreader Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej
iRex iLiad Ja Ja Ja Nej Ja Nej Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Iriver Story Ja Ja Ja Nej Nej Nej Ja5 Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Kobo eReader Nej Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Nokia N900 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Ja
NUUTbook 2 Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej
OLPC XO, Sugar Ja Ja Ja Ja Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Onyx Boox 60 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Pocketbook 301 Plus, 302, 360° Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Sony Reader Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej Nej
Viewsonic VEB612 Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej

1 Proprietært format – 2 Forgænger for ePUB – 3 Versioner understøtter enten ePUB eller MobiPocket - 4 Kun ePUB versionen og med FW 2.0+ - 5 Forudsætter yderligere software

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 21. december 2011, computerworld.dk: Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast Citat: "...På Kindlen ligger nemlig en efterhånden pæn bunke digitale e-bøger i Amazons eget, DRM-beskyttede .azw-format. Bøgerne kan dermed ikke bringes med over på Nook Simple Touch – eller andre e-bogslæsere for den sags skyld..."
  2. ^ 24. oktober 2012, comon.dk: "Amazon slettede alle mine e-bøger - og smed mig ud". En kvindelig Amazon-kunde har oplevet den ultimative bagside af DRM og cloudtjenester. Citat: "...Amazon har mulighed for at annullere handlerne og trække bøgerne tilbage, fordi de er solgt med DRM via Amazons egen butik..."
  3. ^ "14-08-2009, Børsen: Sony dropper kopisikring på e-bøger". Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 31. juli 2010.
  4. ^ en:The Joan Ganz Cooney Center
  5. ^ joanganzcooneycenter.org: Print Books vs. E-books. Comparing parent-child co-reading on print, basic, and enhanced e-book platforms: E-bøger fremmer ikke børns ordforråd Arkiveret 10. juni 2012 hos Wayback Machine Citat: "...Some of the extra features of enhanced e-books may distract adults and chil- dren alike from the story, affecting the nature of conversation and the amount of detail children recall...enhanced e-books may be valued for their ability to prompt less motivated young readers toward engagement when they might otherwise avoid text altogether...", Omtaler: May 2012, QuickReport: Print Books vs. E-books Arkiveret 2. juni 2012 hos Wayback Machine, 08.06.12, jyllands-posten.dk: E-bøger fremmer ikke børns ordforråd Arkiveret 26. december 2012 hos Wayback Machine
  6. ^ Association for Psychological Science. (2014, April 24). Take notes by hand for better long-term comprehension. ScienceDaily Arkiveret 2. maj 2014 hos Wayback Machine Citat: "..."Our new findings suggest that even when laptops are used as intended -- and not for buying things on Amazon during class -- they may still be harming academic performance," says psychological scientist Pam Mueller of Princeton University, lead author of the study...The results revealed that while the two types of note-takers performed equally well on questions that involved recalling facts, laptop note-takers performed significantly worse on the conceptual questions..."
  7. ^ The University of Stavanger. (2011, January 24). Better learning through handwriting. ScienceDaily Arkiveret 2. maj 2014 hos Wayback Machine Citat: "...Writing by hand strengthens the learning process. When typing on a keyboard, this process may be impaired..."Our bodies are designed to interact with the world which surrounds us. We are living creatures, geared toward using physical objects -- be it a book, a keyboard or a pen -- to perform certain tasks," she says....
  8. ^ "e-bogscenter.dk". Arkiveret fra originalen 28. oktober 2020. Hentet 20. januar 2021.
  9. ^ Free Books : Download & Streaming : Ebook and Texts Archive : Internet Archive
  10. ^ "Project Gutenberg – free ebooks online download for iPad, Kindle, Nook, Android, iPhone, iPod Touch, Sony Reader". Arkiveret fra originalen 29. november 2016. Hentet 31. juli 2010.
  11. ^ Danske e-bøger: http://www.gutenberg.org/browse/languages/da Arkiveret 1. april 2006 hos Wayback Machine
  12. ^ http://books.google.com/ Arkiveret 22. februar 2011 hos Wayback Machine , 26 August, 2009, Download 1 Million Public Domain Books in EPUB Format for Free, via Google Arkiveret 19. juni 2010 hos Wayback Machine
  13. ^ "H. C. Andersen, 1805-75". Arkiveret fra originalen 15. november 2012. Hentet 9. juni 2012.
  14. ^ "estrup.org: Gratis Danske Bøger: Danske tekster". Arkiveret fra originalen 20. august 2008. Hentet 31. juli 2010.
  15. ^ 4. september 2009, comon.dk: Verden vil have danske onlinebøger – ComON
  16. ^ Internet Archive Search: (language:danish OR language:"Danish")
  17. ^ en:Distributed_Proofreaders, Mest engelsk: Distributed Proofreaders Arkiveret 6. januar 2009 hos Wayback Machine Citat: "...Once all the pages have completed these steps, a post-processor carefully assembles them into an e-book, optionally makes it available to interested parties for 'smooth reading', and submits it to the Project Gutenberg archive..."

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]