Ed Miliband

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ed Miliband, 2007.

Edward Samuel Miliband (født 24. december 1969 i St. Pancras, London) er en britisk politiker fra partiet Labour, der fra 3. oktober 2008 til 11. maj 2010 var landets energi- og klimaminister. Han blev den 25. september 2010 valgt til leder af Labour efter Gordon Brown

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Miliband er søn af den marxistiske teoretiker Ralph Miliband, der kom til Storbritannien som polsk-jødisk flygtning i 1940, da Nazi-Tyskland angreb Belgien. Han er lillebror til David Miliband, der er tidligere udenrigsminister. Ed Miliband er bachelor i politologi, filosofi og økonomi fra Corpus Christi College, Oxford University og kandidat i økonomi fra London School of Economics.

Efter en kort karriere som tv-journalist blev han i 1993 taleskriver og researcher for Labour-politikeren Harriet Harman og året efter for skyggefinansminister Gordon Brown. Efter jordskredssejren i 1997, hvor Tony Blair blev premierminister, blev Miliband udpeget til en af Browns særlige rådgivere med særligt ansvar for taler. Han blev i 2004 udpeget til at være formand for Council of Economic Advisers, der forestår den langsigtede planlægning af Storbritanniens økonomi. Hans egen politiske karriere begyndte i 2005, da han blev indvalgt i Underhuset. Han var 2008-2010 energi- og klimaminister og har siden regeringsskiftet 2010 været skyggeminister indenfor samme område.

Han er topkandidat for Labour under Parlamentsvalget i Storbritannien i 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: