Edmund Jernside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Edmund 2.
Konge af England
Regerede 23. april 101630. november 1016
Forgænger Ethelred 2.
Efterfølger Knud den Store
Ægtefælle Ealdgyth
Børn Edvard Aetheling, Edmund
Far Ethelred 2.
Mor Ælfgifu
Født Ca. 989
Wessex
Død 30. november 1016

Edmund 2. el. Edmund Jernside (født ca. 989, død 30. november 1016) var konge af England fra 23. april 1016 frem til sin død et halvt år senere. Han var søn af Ethelred den rådvilde og Aelgifu af York. Edward Bekenderen var hans halvbror. Han fik tilnavnet "Ironside" ("jernside") på grund af sine militære bedrifter.

I 1015 giftede Edmund sig med Ealdgyth. Efter farens død blev Edmund valgt til konge af befolkningen i London. Hans rival, Knud den store, havde større støtte end ham i resten af landet.

Han havde to børn, som er kendt for eftertiden:

Knud den Store gik i land i England i maj 1016, og en række træfninger fandt sted i de følgende måneder, heriblandt slaget ved Brentford, hvor Edmund sejrede. I oktober under slaget ved Assandun led Edmund et så stort nederlag, at han måtte underskrive en trakt med Knud den Store, hvor Edmund fik lov at beholde Wessex, mod at det var klart, at den af dem som overlevede den anden skulle regere over hele England. Kort tid efter at denne aftale blev indgået døde Edmund, og det antages, at han blev myrdet. Ifølge traditionen, blev han dræbt ved at en rødglødende ildrager blev stukket op i tarmene mens han sad på toilettet.

Han blev begravet i Glastonbury Abbey.

Foregående: Konge af England
1016-1016
Efterfølgende:
Ethelred 2. Knud den Store