Egens Vig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Egens Vig (Midtjylland)
Egens Vig
Egens Vig
Egens Vig med Nappedam på det sydlige Djursland
Nappedam Lystbådehavn i bunden af Egens Vig.

Nappedam/ Egens Vig ligger i bunden af Aarhusbugten og Kalø Vig på det sydlige Djursland i Østjylland. Den 2 - 3 kilometer brede, tilnærmelsesvis cirkelformede vig, bliver afgrænset af Kalø Slotsruin, mod vest, og af et bakket landskab mod øst og nord. Egens Vig - også benævnt som Nappedam - er præget af en fladvandet kyst, med vadhavsagtige strande ved ebbe.

Egens Vig, vue fra Kalø Slotsruin til Mols Bjerge hen over langstrakt rev, der er synligt ved ebbe.
Halvøen med Kalø Slotsruin afgrænser Egens Vig mod vest.

I retning syd ud mod Kalø Vig og Aarhusbugten bliver Egens Vig afgrænset af et langstrakt rev, Rønsten, der er synligt ved ebbe. Et markeret sejlindløb mod øst giver adgang for lystbåde forbi revet og til Nappedam Lystbådehavn i bunden. Yderligere er der et umarkeret sejlløb på revets vestside tæt langs kysten til halvøen hvor Kalø Slotsruin ligger.

På grund af nærhed til Kalø Slotsruin, den kystnære Hesthaveskov, der er byskov til Rønde og landskabelige kvaliteter i øvrigt, er Egens Vig/ Nappedam et rekreativt område, der blandt andet lægger arealer til ugentlige Kalø veteranbiltræf, Tirsdagstræf, forår, sommer, og efterår. En hovedfærdselsåre til Molslandets sommerhusområder og Ebeltoft, Molsvej, går langs den nordlige kyst. Egens Vig bliver benyttet af kite-surfere, på grund af lavt vand og et lukket farvand uden for store bølger, kombineret med frit løb for vestenvinden fra Jyllandssiden.

Byen Rønde ligger i bakkelandet 2 kilometer nordvest for Egens Vig. Egens Vig/ Nappedam grænser op til Nationalpark Mols Bjerge.

Dansk geografiSpire
Denne artikel om Danmarks geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 56°16′31.59″N 10°29′29.45″Ø / 56.2754417°N 10.4915139°Ø / 56.2754417; 10.4915139coor