Elektriker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 21. okt. 2013, 11:58 af KnudW (diskussion | bidrag) KnudW (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved 194.182.245.58, fjerner ændringer fra Ta-result (diskussion | bidrag))

En elektriker er en faglært person som må arbejde på elektriske installationer. Dog må en elektriker ikke arbejde for sig selv da det kræver en speciel videreuddannelse at opnå licens til et sådan ansvar.

Arbejdsområde

Elektrikerens arbejde består af alt fra opsætning af lamper og stikkontakter i private hjem til komplicerede styringer i store industrier og virksomheder.

Historie

Da elektriciteten blev tilgængelig for danskerne i slutningen af 1800-tallet begyndte de første personer at få erfaring inden for området, og dermed begyndte interessen for faget. Som i andre håndværksfag startede elektrikeruddannelsen også sine unge dage uden egentlig skoleundervisning. Dengang, i starten af det 19. århundrede, videregav man sin viden gennem det man kaldte mesterlære.

Uddannelse

I nutidens Danmark kan man blive elektriker ved at tilmelde sig en erhvervsuddannelse og finde en læreplads i et offentligt eller privat firma.
Uddannelsen tager 4-4½ år hvor man i perioder på 5-10 uger, med undtagelse af grundforløbet som varer 20 uger, bliver indkaldt til undervisning på en erhvervsskole. Hovedparten af uddannelsen foregår i det firma hvor man har lavet en aftale om en læreplads. På den måde opnås en erhvervserfaring forholdsvis hurtigt hvilket skulle være en positiv indflydelse når eleven bliver indkaldt til skoleundervisning.

Igennem de seneste år har der været en større udvikling inden for el-faget der har betydet at uddannelsen har delt sig op i flere områder. Det betyder nu at den enkelte elev på elektrikeruddannelsen inden for det første år bliver stillet over for valget mellem de nedenstående tre retninger.

Da områderne inden for elektricitet samt elektriske apparater er i konstant udvikling er det en vigtig del af elektrikerens job at holde sig opdateret med den sidste ny viden inden for sit arbejdsområde. Dette foregår bl.a. ved kurser og foredrag som den enkelte elektriker har krav på fra det pågældende firma hvor hun/han er ansat.

Videreuddannelsesmuligheder

En elektriker kan bruge sin uddannelse som basis for videreuddannelse inden for:

Støtte

Til at støtte elektrikerne, eleverne og uddannelsen har man i Danmark fagforbundet ”Dansk El-forbund”, som tilbyder rådgivning og kurser til videreuddannelse af elektrikere.

Wikimedia Commons har medier relateret til: