Elektronisk cigaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
To modeller. Fra toppen og ned: RN4072 "pen-style" and M401. Et ekstra batteri er vist under hver model.

En elektronisk cigaret er en elektrisk anordning, der indeholder en patron med væske (e-væske), et varmelegeme (forstøver) og et batteri. Disse enheder producerer en damp ved indånding.

Elektroniske cigaretter er ikke omfattet af rygeloven og du kan derfor ryge både inde og ude. Dog har flere kommunale arbejdspladser, hospitaler og offentlige transportmidler forbudt brugen af e-cigaretter på lige fod med almindelige cigaretter. Mange lufthavne og flyselskaber har ligeledes forbudt rygning af e-cigaretter, da personalet har svært ved at skelne røgen fra e-cigaretter og normale cigaretter.[1][2]

I Danmark anslås det pr. marts 2013 at cirka 150.000 bruger elektroniske cigaretter.[3]

Konstruktion[redigér | redigér wikikode]

Elektroniske cigaretter kommer i mange forskellige modeller, både cigaretlignende og modeller som slet ikke minder om cigaretter, men består generelt af tre komponenter:

  1. E-juicebeholder: Dette er mundstykket og har et lille beholder, som indeholder væsken, der skal fordampes.
  2. Forstøver: Dette giver varme til e-væsken som danner dampen.
  3. Batteri: Dette giver strøm til den elektroniske cigaret.

Batteriet leverer nødvendige strøm til en forstøver, som igen opvarmer væsken i patronen, som producerer en damp.

Dampen har samme fornemmelse og udseende som tobaksrøg og giver fornemmelsen af rygning for brugerne. E-væske kommer med forskellige smagsvarianter og nikotinstyrker (nervegift, se evt. wikipedias opslag under nikotin og kig på faresymbolerne under sikkerhed).

Til den elektroniske cigaret følger en oplader til enten USB-port eller til alm. strømstik.

E-væsken[redigér | redigér wikikode]

E-væske er umiddelbart det mest populære og udbredte navn omkring væsken, som man finder i de elektroniske cigaretter. Ellers kan den samme væske også nævnes blandt navne såsom; E-liquid, Nicotine solution, juice eller E-juice. Væsken fremstilles med hjælp fra forskellige tilsætningsstoffer. Disse tilsætningsstoffer kan til dels være lig dem, som man ser i madvarer. [4]

E-væsken findes i mange forskellige variationer, eftersom forbrugerne har så mange valgmuligheder til den ønskede smag samt indholdet af nikotin. Man kan efterhånden nærmest helt selv bestemme, hvor smage som jordbær, lakrids og menthol nu er mulige.

Der findes elektroniske cigaretter, hvor E-væsken er doseret på forhånd, hvorfor man opnår en bedre sikkerhed med at doseringen er foregået rigtigt. Det er også muligt, at få dem, hvor man selv skal stå for doseringen, hvilket godt kan være svært for nogle.

I følge Sundhedsstyrelsen kan rygevæsker med nikotin medføre alvorlige forgiftninger ved indtagelse. Småbørn er særligt udsatte og få ml rygevæske med nikotin kan medføre alvorlig forgiftning ved flydende indtagelse[5][6].

Salg af e-væske med nikotin[redigér | redigér wikikode]

I Danmarks har Sundhedsstyrelsen klassificeret e-væske med nikotin som et lægemiddel, hvilket gør det ulovligt at sælge uden særlig tilladelse. Alligevel vælger mange danske forhandlere at sælge e-cigaretter med nikotin; en undersøgelse i maj 2013 foretaget af Dampguiden.dk, viste at 24 procent af de undersøgte onlineforhandlere og samtlige undersøgte fysiske butikker solgte den ulovlige nikotinvæske.[7]

I december 2013 blev der vedtaget nye regler omkring salg af e-væske med nikotin i hele EU. Reglerne var en del af tobaksdirektivet og aftalen betyder, at det fremover, kun er lovligt at sælge e-væske med et nikotin indhold på max. 20 mg nikotin pr ml.[8]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]