Elisabeth Shue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Elisabeth Shue
Fulde navn Elisabeth Judson Shue
Født 6. oktober 1963 (50 år)
Wilmington, Delaware, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Aktive år 1984-nu
Ægtefælle(r) Davis Guggenheim (1994-nu)
Børn En søn og to døtre
Beskæftigelse Skuespiller
Kendte roller Sera i Leaving Las Vegas

Elisabeth Shue (født 6. oktober i 1963 i Wilmington, Delaware i USA) er en amerikansk skuespiller, der blandt andet er blevet nomineret til en Oscar for filmen Leaving Las Vegas.

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Shue blev født i Wilmington i Delaware og voksede op i New Jersey med tre brødre i hjertet af en middelklasse familie. Elisabeth, var datter af Anne Wells, ansat i en bank, og James Shue, advokat og ejendomsmægler, der blev skilt, da hun var elleve. Hans far var en republikansk aktivist, der forsøgte at blive valgt til Senatet for New Jersey.

I hendes teenageår begyndte hun at deltage i tv-reklamer for blandt andet Hellman's Mayonnaise og Burger King, mens hun gik på Columbia High School (i Maplewood) og senere på college i Wellesley og Harvard.

Skuespillerkarriere[redigér | redigér wikikode]

Elisabeth Shue 2006

I 1984 fik hun en rolle i tv-serien Call to Glory og samme år fik hun rollen som kæresten Ali i The Karate Kid. Hun fandt hurtigt ind i rollen som en sød kæreste og medvirkede også som sådan en i Adventures in Babysitting, Cocktail, Tilbage til fremtiden II og Tilbage til fremtiden III. Hendes karriere fik sig en stor oprykning, da hun optrådte i Leaving Las Vegas, hvor hun spillede en prostitueret med et hjerte af guld. Rollen gav hende en Oscar-nominering, men de følgende film blev skuffelser. Rollen som kæreste med Woody Allen i Deconstructing Harry gav hende stor anmelderros, men så kom nogle nogle film, der floppede. I Hollow Man, havde hun for første gang i lang tid en hovedrolle i en film, der klarede sig godt finansielt.

Shue er gift med tv-produceren Davis Guggenheim, og med ham har hun en søn og to døtre. Hendes bror er skuespilleren Andrew Shue.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]