Elisabeth af Habsburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Elizabeth af Habsburg)
Gå til: navigation, søg
Elisabeth af Habsburg
Dronning Elisabeth
Dronning af Danmark
Embedsperiode 1515 – 1523
Forgænger Christine af Sachsen
Efterfølger Sophie af Pommern
Ægtefælle Christian 2. af Danmark
Børn Hans
Maximilian
Filip
Dorothea, Kurfyrstinde af Pfalz
Christine, Hertuginde af Milano og Lothringen
Hus Huset Habsburg
Far Filip 1. af Kastilien
Mor Johanne af Kastilien
Født 18. juli 1501
Bruxelles
Død 19. januar 1526 (24 år)
Gent
Begravet Sankt Peters Kloster, Gent (til 1883)
Sankt Knuds Kirke, Odense (fra 1883)

Elisabeth af Habsburg (også kendt som Isabella eller Elisabeth af Østrig, Burgund eller Kastilien) 18. juli 1501 i Bryssel19. januar 1526 i Gent[1]) var dronning af Danmark og Norge 1513-1523 og af Sverige 1520-1521 som den sidste dronning af Sverige under Kalmarunionen.

Hun var datter af Filip den Smukke og Johanne den Vanvittige af Kastilien og søster til kejser Karl 5. I 1515 blev hun gift med Christian 2.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Elisabet var datter af Johanne af Kastilien og Filip I; hendes mormor og morfar var Isabella 1. af Kastilien og Ferdinand II af Aragonien, og hendes farmor og farfar var Marie den Rige af Burgund og kejser Maximilian I tysk-romersk kejser.

Efter faderens død i 1506 blev hun opdraget af sin faster, Margarete, der var regentinde i Nederlandene i byen Mechelen.

Elisabet og hendes søskende blev anset som dens tids "ædleste børn". Hendes brødre Karl V og Ferdinand I blev som tysk-romerske kejsere Europas mægtigste mænd. De måtte dog kæmpe med religiøse problemer udløst af Martin Luther og Reformationen.

Christian 2.[redigér | redigér wikikode]

På det europæiske ægteskabsmarked stod Elisabet i høj kurs. Den dansk-norsk-svenske konge Christian 2. ønskede sig en hustru med gode handelsmæssige forbindelser. Hans valg faldt på Elisabet. Hun tog med stor resignation imod beskeden om, at hun skulle giftes med den tyve år ældre konge. På grund af sin unge alder havde hun ikke andet valg end at rette sig efter sine formyndere.

I juni 1515 sejlede den danske ærkebiskop sammen med et antal adelsmænd til Nederlandene for at følge den unge Elisabet til Danmark. Den 4. august 1515 steg hun i land i Helsingør. Søndag den 12. august 1515 blev den 14-årige prinsesse Elisabet gift med den 34-årige kong Christian.

Nederlændere på Amager[redigér | redigér wikikode]

Elisabet vandt hurtigt det danske folks hjerte. Christian II rådførte sig ofte med sin hustru, da hun – trods sin unge alder – var meget politisk bevidst. Sin mands forhold til sin elskerinde Dyveke bar Elisabet med tålmodighed. I året 1517 døde Dyveke pludseligt i Helsingør, måske forgiftet af kirsebær.

Elisabet savnede de friske grøntsager, som hun var vant til fra Mechelen. Det fik Christian 2. til at invitere nederlandske bønder til Store MaglebyAmager.

Børn[redigér | redigér wikikode]

I ægteskabet fødtes der fem børn:

Landflygtighed[redigér | redigér wikikode]

Christian II's reformer havde skabt modstand. Adelen i Jylland rejste sig mod kongen, som blev tvunget til at flygte. Den 13. april 1523 rejste Christian til Nederlandene sammen med Elisabeth, deres børn og Dyvekes mor, Sigbrit. I Nederlandene boede de først hos Elisabeths faster, regentinden Margrethe.

I slutningen af 1524 flyttede familien til Lier i Belgien. Der oplevede de en svær tid, fyldt med bekymringer og mangel på penge. På grund af de svære forhold blev Elisabeth syg. I slutningen af 1525 rejste hun med sin mand til klosteret Zwijnaarde udenfor Gent.

Elisabeth døde 19. januar 1526, kun 24 år gammel. Hun blev begravet i Sankt Peterskirken i Gent. I oktober 1883 blev hun begravet ved siden af mand og svigerforældre i Sankt Knuds kirke i Odense.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Dronning af Danmark og Norge Efterfølgende:
Christine af Sachsen Sophie af Pommern
Foregående: Dronning af Sverige Efterfølgende:
Christine af Sachsen Katarina af Sachsen-Lauenburg