Energinet.dk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Energinet.dk er en selvstændig, offentlig virksomhed, der ejes af Klima- og Energiministeriet. Virksomheden blev etableret i 2005 på baggrund af en fusion mellem Eltra, Elkraft System, Elkraft Transmission og Gastra. Energinet.dk er en såkaldt Transmission System Operator (TSO), dvs. at Energinet.dk har ansvaret for at drive de overordnede transmissionssystemer i Danmark inden for el og gas, på elsiden drejer det sig om 132 kV, 150 kV, 220 kV samt 400 kV systemerne.

Energinet.dk beskæftiger ca. 700 medarbejdere og har hovedsæde i Erritsø ved Fredericia. Gasdivisionen er beliggende i Ballerup.

Arbejdsområder[redigér | redigér wikikode]

Virksomheden har ansvaret for forsyningssikkerheden, for at skabe objektive betingelser for konkurrence på energimarkederne og for indpasning af vedvarende energi i el- og gas-systemet. Desuden støttes forskning, udvikling og demonstration af nye teknologier til miljøvenlig elproduktion gennem ForskEL, ForskVE og ForskNG. Endvidere opgøres udledningen af stoffer til miljøet fra det samlede energisystem og det sikres at energisektorens beredskab er velfungerende.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Energinet.dk’s indtægter og udgifter skal balancere. Hovedparten af indtægterne opkræves via tariffer, som forbrugerne betaler via el- og gasregningen og som skal godkendes af Energitilsynet. Tarifferne dækker udgifter til drift og udbygning af el- og gassystemerne (nettarif), forsyningssikkerhed (systemtarif), og støtte til forskning og udvikling samt miljøvenlig elproduktion (PSO-tarif). Energinet.dk har en årlig omsætning på 8-9 mia. kr.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Dansk Stub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.

Koordinater: 55°32′02″N 9°42′09″Ø / 55.53388889°N 9.7025°Ø / 55.53388889; 9.7025