Erklæring om kvindens og medborgerindens rettigheder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 4. jan. 2015, 23:27 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Bot: Datomærk skabeloner)
Første side i erklæringen.

Erklæring om kvindens og medborgerindens rettigheder (fransk: Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne) er skrevet i 1791 af Marie Gouze under pseudonymet Olympe de Gouges, som en protest mod den nye franske forfatning, som var blevet vedtaget i 1789, men uden blandt andet at give kvinder politiske rettigheder i Frankrig.

Mødre, døtre, søstre, Nationens repræsentanter hævder at være repræsenteret i Nationalforsamlingen. I den klare forståelse af, at uvidenhed, glemsomhed og foragt i forhold til kvinders rettigheder, er de eneste årsager til offentlige dårligdomme og styrelsens forfald, har vi besluttet, at der i en lovbestemt erklæring om at udvikle kvindens naturlige, umistelige og hellige rettigheder, at denne forklaring, gældende til alle tider for alle medlemmer af samfundet, som følger tiden til minde dem om deres rettigheder og pligter ved at være konstant på denne måde kan sammenlignes med, hvad der er alle bestyrelsens mål, og dermed kan vinde i anseelse, og af det ubehag udtrykte af medborgerinderne og fremover er baseret på enkle og ubestridelig principper kan altid tjene forfatningen og de gode manerers vedligeholdelse og alles lykke.

Hun havde ingen succes med sine krav og blev senere henrettet under guillotinen i 1793. Den kvindelige opposition for den franske revolution tav dermed væsentligt og statsborgerskab kom til kun at tilhøre mænd. Kvinders valgret blev først i 1944 indført i Frankrig.[1][2]

Se også

Referencer

  1. ^ Jean-Pierre Maury: "Ordonnance du 21 avril 1944 relative à l'organisation des pouvoirs publics en France après la Libération"
  2. ^ Assemblée Nationale: "La citoyenneté politique des femmes" – La décision du Général de Gaulle (fransk)

Eksterne links

Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: