Espergærde Centret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Espergærdecentret)
Espergærde Centret
Generelle informationer
Sted Espergærde
Indviet 1964
Butikker 43
Transport
Station Espergærde Station
Buslinjer 340 345 802 841
Eksterne henvisninger
www.espergaerde-centret.dk

Espergærde Centret er Danmarks ældste indkøbscenter[1] beliggende i Espergærde syd for Helsingør.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Espergærde Centret blev forudset allerede i byens dispositionsplan fra 1960. Butikscenteret blev tegnet af arkitekterne Per Bruun og Per Christiansen. Butikscenteret blev beregnet til at skulle betjene 12.000 indbyggere, at indeholde 5.500 m² og 700 parkeringspladser. Endvidere var planlagt børnehave, bibliotek, sygekasse, kollektivhus med restaurant og selskabslokaler, kirke, ungdomsgård og andet. Der skulle være 2 butikstorve, hvoraf Vestertorv skulle anvendes til festplads, møder og lignende og være møbleret til rekreative formål. Men plan og virkelighed er to ting. Espergærde Centret blev opført i flere omgange, og hver gang ændredes planerne indtil, at der efterhånden kun var navnet tilbage af den oprindelige bycenterplan.

Opførelsen[redigér | rediger kildetekst]

Første etape omfattede Vester Torv og blev opført og åbnet i 1964 nogenlunde i overensstemmelse med den oprindelige plan, idet en indgang i torvets nordlige hjørne var udgået. Anden etape omfattede Øster Torv og en forbindende butikspromenade. Den blev opført og åbnet i 1967. Allerede ved denne tape var den oprindelige plan fraveget: butikspromenaden blev kortere, Øster Torv flyttet og en ensidig butikspromenade mod sydøst var udgået. Som følge heraf blev parkeringspladsindretningen helt ændret, og i stedet for to indkørsler til hvert sin parkeringsområde var der nu kun en indkørsel. I anden etape indgik blandt andet det oven for omtalte kollektivhus, men både restaurant og selskabslokaler måtte lukke efter få år.

Så vidt var det kommet omkring 1970. Senere tilbygninger: apotek, børneinstitutioner, posthus, bibliotek, kirke, blev opført men på en mere tilfældig måde, der gjorde centret mindre sammenhængende og blandt andet var uegnet for handicappede med en rampe, der var umulig at komme op ad i en rullestol.

Lokalplan[redigér | rediger kildetekst]

Først i 1972 blev vedtaget en partiel byplanvedtægt for centerområdet, men den blev hverken før eller siden overholdt. Alle de mange afvigelser skete under de oprindelige arkitekters stadige tilsyn.

Virkning[redigér | rediger kildetekst]

Mens selve centerprojektet blev fraveget, blev dets forudsatte virkning i byen til fulde opfyldt: det blev et samlingssted for byens butikker. I 1970 var der 61 butikker i hele byen, heraf 22 i bycenteret. Ti år senere, i 1979, var de 22 butikker vokset til 39, mens der af de tidligere 39 butikker i resten af byen var faldet til 19. Oprindelige planer om lokale butikker rundt om i byen viste sig uopfyldelige. Kun 2 supermarkeder overlevede i lokalområder uden for centeret: i Mørdrup og i Tibberup. Til gengæld blev bycenteret et handelsknudepunkt for handlende fra det omgivende opland og kunne i perioder tiltrække kunder langvejs fra – endda fra Skåne. Og i det længere tidsforløb klarede Espergærde Centret sig i konkurrencen med Helsingør bycenter, Prøvestenscenteret i Helsingørs udkant, Humlebækscenteret, Nivåcenteret med flere, omend de enkelte butikker i bycenteret til dels er skiftet ud med andre.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • "Rapport om industriminderne i Frederiksborg amt" (PDF). s. 15-20. Arkiveret (PDF) fra originalen 16. august 2014. Hentet 16. juni 2012.
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Espergærdecentret på Helsingør Leksikon". Arkiveret fra originalen 21. september 2015. Hentet 2012-04-16.

Koordinater: 55°59′42″N 12°32′44″Ø / 55.99500°N 12.54556°Ø / 55.99500; 12.54556