Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 20:54 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)

Den Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, forkortet FUSP (engelsk forkortelse CFSP) er et politikområde indenfor den Europæiske Union (EU). FUSP udgør den anden af EU's tre søjler og blev etbleret i forbindelse med Maastricht-traktatens ikrafttrædelse i 1992.

FUSP er et mellemstatsligt samarbejde hvor alle spørgsmål om EUs sikkerhed behandles. Rådet for Den Europæiske Union, det vil sige ministerrådet har ansvaret for udformningen og gennemførelsen af FUSP. Under rådet findes forskellige militære og politiske organer der har til opgave at bestemme, og føre udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Spørgsmål som vedrører FUSP behandles af unionens udenrigsminstrer. Europaparlamentet deltager ikke i beslutningsprocessen men rådspørges om indretningen af politikken. Kommissionen forvalter GUSPs beslutnnger.

Som led i FUSP har EU også udviklet en europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik (ESFP), hvor der er mulighed for en fælles forsvarsstruktur, hvis man senere når til enighed om dette spørgsmål. I december 2003 vedtog EU-lederne en europæisk sikkerhedsstrategi, og de har siden fastlagt de overordnede mål og prioriterede indsatsområder, nemlig bekæmpelse af terrorisme, en strategi for Mellemøsten og en integreret politik for Bosnien-Hercegovina.

Nogle af de de vigtigere organer, der relaterer til politikområdet FUSP (inklusive ESFP) er EUMS, den militære stab, CIVCOM, Civilkommitteen, Militærkommitteen (EUMC) samt Kommitteen for udenrigs- og sikerhedspolitik (KUSP).

  • Den militære stab, EUMS oprettedes i juni 2001 og fungerer som en forbindelse mellem EUs politiske og militære organer, og de militære ressourcer. Staben består af 200 officerer, fra de forskellige medlemslande. De arbejder med strategiske løsninger, analyse og sagkundskab.
  • Civilkommitteen, CIVCOM er et organ for civil krisehåndtering. 5.000 politifolk skal være til rådighed til de forskellige internationale indsatser, hvoraf 1.400 indenfor 30 dage.
  • Militærkommitteen, EUMC er højeste militære organ i EU og har til opgave at give råd og anbefalinger i militære spørgsmål til KUSP.
  • Kommitteen for udenrigs- og sikerhedspolitik, KUSP forbereder alle spørgsmål som vedrører den fælles udenrigs- og sikerhedspolitik. De arbejder med efterretningsvirksomhed og følger udviklingen af de internationale begivenheder. De udarbejder retningslinjer EUMC. De skal også give strategiske retningslinjer når EU gennemfører civile og militære indsatser. Den har støtte fra de andre organer. KUSP er det centrale organ i EUs krisehåndtering, og samordner militære og civile indsatser. KUSP består af diplomater fra unionens medlemslande, som er permanent stationerede i Bruxelles.

Eksterne henvisninger