FC Carl Zeiss Jena

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
FC Carl Zeiss Jena
Klubdetaljer
Fulde navn Fussball-Club Carl Zeiss Jena
Kaldenavn(e) FCC
Grundlagt 1903
Hjemmebane Ernst-Abbe-Sportfeld
Kapacitet 12.630 tilskuere
Formand Hartmut Beyer
Cheftræner Petrik Sander
Liga 2023–24 Regionalligaen
Liga 2022–23 Regionalligaen
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane
Infoboks opdateret: 25. februar 2013
Sæson 2023–24

FC Carl Zeiss Jena (CZJ) er en fodboldklub fra den tyske by Jena.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Klubben blev grundlagt 13. maj 1903 som en klub udelukkende for ansatte ved virksomheden Carl Zeiss. Året efter blev den gjort åben for alle. Efter 2. verdenskrig gennemgik klubben adskillige navneændringer, og udviklede sig hurtigt til et af de stærkeste og mest stabile hold i den østtyske Oberliga. Specielt efter ansættelsen af klubbens tidligere spiller Georg Buschner som cheftræner, blev CZJ en magt i ligaen. Med en britisk inspireret fodboldstil, baseret på højt tempo og lange bolde, vandt klubben tre mesterskaber, inden Buschner i 1970 overtog DDR's fodboldlandshold, og overlod posten til sin hidtidige assistent, Hans Meyer.

I kamp mod 70ernes store succeshistorier, 1. FC Magdeburg og Dynamo Dresden fik CZJ sværere ved at hænge på i den absolutte top, og måtte nøjes med tre pokaltitler.

Klubben nåede et højdepunkt i 1981, da den, efter at have slået storklubber som AS Roma, Valencia CF og Benfica på vejen, nåede finalen i Europa Cuppen for pokalvindere. Finalen i Düsseldorf samlede kun få tusinde tilskuere, og blev tabt 1-2 til det sovjetiske hold Dinamo Tbilisi, og endte som et lidt trist punktum for klubbens tid som fodboldstormagt.

Efter Tysklands genforening kvalificerede CZJ sig til den fællestyske 2. Bundesliga, men har siden haft svært ved at holde sig i rækken i længere tid. Mellem 2001 og 2005 var CZJ helt nede i den fjerdebedste række, inden den med to hurtige oprykninger i træk rykkede tilbage til 2. Bundesliga i 2006.

Navneskift[redigér | rediger kildetekst]

  • Zeiss Jena (1903)
  • 1. SV Jena (1917)
  • Mechanik Jena (1950)
  • Motor Jena (1951)
  • SC Motor Jena (1954)
  • FC Carl Zeiss Jena (siden 1966)

Kendte spillere[redigér | rediger kildetekst]

Bernd Bransch, Perry Bräutigam, Peter Ducke, Roland Ducke, Hans-Ulrich Grapenthin, Harald Irmscher, Lothar Kurbjuweit, Rüdiger Schnuphase, Eberhard Vogel, Konrad Weise og Robert Enke.

Største resultater[redigér | rediger kildetekst]