Forsvarets Efterretningstjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra FE)
Gå til: navigation, søg
Forsvarets Efterretningstjeneste
Kastellet cph.jpg
Aktiv 1. oktober 1967 (1. oktober 1950)
Land Danmark Danmark
Myndighedsniveau I
Overordnet myndighed Forsvarsministeriet
Del af Forsvaret
Hovedkvarter Kastellet, København
Kaldenavn FE
Webside www.fe-ddis.dk
Ledere
Chef FE Thomas Ahrenkiel
Disambig bordered fade.svg Forsvarets Efterretningstjeneste benævnes ofte (fejlagtigt) FET. For andre betydninger, se FET

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er Danmarks udenrigsefterretningstjeneste og samtidig Danmarks militære efterretnings- og sikkerhedstjeneste. FE afgrænses til Politiets Efterretningstjeneste (PET) ved kun at have fokus udenfor landes grænser samt mod landets militære installationer. FE har hovedsæde på Kastellet i København, men har også lyttestationer andre steder i Danmark.

Tjenesten er direkte underlagt Forsvarsministeriet og har haft tradition for at have en officer med rang af generalmajor eller kontreadmiral som chef. I 2010 overtog Thomas Ahrenkiel jobbet som chef for FE, efter kontreadmiral Finn Hansen. Thomas Ahrenkiel, blev dermed den første civile chef for FE.

Som efterretningstjeneste beskæftiger FE sig med at indsamle, analysere og formidle informationer af betydning for Danmarks sikkerhed, herunder sikkerheden for udsendte militære enheder. Indhentningen foregår både med åbne og lukkede kilder, hvor sidstnævnte omfatter elektronisk indhentning, fysisk indhentning (personer) samt data fra samarbejdspartnere. FE kontrolleres af det såkaldte Wamberg-udvalg, et særligt folketingsudvalg samt af Rigsrevisionen.

Anvendelsen af lukkede kilder medfører, at informationerne primært formidles til regeringen. Tjenesten opfattes dog af mange som meget tillukket, og Folketingets Kontroludvalg har i 2004 opfordret til mere åbenhed end hidtil.

Efter terrorangrebene i 2001 blev det besluttet at forøge den efterretningsmæssige indsats. Dette har resulteret i forøgede bevillinger til tjenesten. I 2009 var budgettet 566,1 mio. kr.

I Danmark benytter FE Sandagergård (Amager), Skibsbylejren ved Hjørring og Lytteposten ved Dueodde (nedlagt 2012)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′28″N 12°35′38″Ø / 55.69111111°N 12.59388889°Ø / 55.69111111; 12.59388889