FN's klimapanel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nobels fredspris
2007

FN's klimapanel, hedder på engelsk IPCC[1], som står for Intergovernmental Panel on Climate Change. Det blev oprettet i 1988 som opfølgning på Brundtlandrapporten "Vores fælles fremtid".

Panelet udgiver, på baggrund af gennemgang af den videnskabelige litteratur, cirka hvert femte år en opsummering inden for forskning og viden omkring klimaændringer og virkningen deraf. Denne består af en rapport fra hver af de tre hovedarbejdsgrupper:

  • Arbejdsgruppe I: Beskriver de videnskabelige aspekter af klimasystemet og klimaforandringer.
  • Arbejdsgruppe II: Beskriver svagheder i de socio-økomomiske og naturlige systemer over for klimaforandringer, konsekvenser samt muligheder for tilpasning til kommende ændringer i klimaet.
  • Arbejdsgruppe III: Beskriver muligheder for at begrænse udslip af drivhusgasser og andre muligheder for at afværge klimaforandring.

Ud over denne rapport udgiver FN's klimapanel også såkaldte special-rapporter[2], som uddyber specifikke emner. Den mest kendte af disse er SRES[3] Special Report on Emission Scenario's (special rapport om udledningsscenarier), som gennemgår de forskellige fremtidsscenarier, som lægger til grund for sine fremskrivninger af, hvordan klimaforandringerne vil blive.

Den fjerde og foreløbigt seneste rapport. Den fjerde rapport fra FN's klimapanel blev udgivet i 2007.[4] Den taler om en fordobling af CO2-indholdet i atmosfæren i midten af århundredet, hvilket kan medføre temperaturstigninger på mellem 2 og 4,5 grader.[5]

Arbejdet med den femte er i gang, men den ventes først udgivet i september 2014 [6].

Referencer

Eksterne henvisninger

  • Miljøministeriet
  • IPCC Læs de sidste klimarapporter fra FN's Klimapanel – IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change.