Fanefjord Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fanefjord Kirke

Fanefjord Kirke
Generelle informationer
Opført o. 1275
Geografi
Adresse Fanefjord Kirkevej 51, Kokseby, 4792 Askeby
Sogn Fanefjord Sogn
Pastorat Fanefjord-Bogø Pastorat
Provsti Stege-Vordingborg Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Vordingborg Kommune
Eksterne henvisninger
Websted www.fanefjordkirke.dk

Fanefjord Kirke er en kirke ved Fanefjord, højt og frit beliggende på Vestmøn med udsigt over Fanefjord og Grønsund. En halv kilometer syd for kirken ligger den store langdysse Grønsalen (også kaldet Grønjægers Høj ).

Kirkens historie[redigér | redigér wikikode]

Kirken er opført i munkesten, og består af et langhus, et tårn i vest og et våbenhus i nord. Langhusets vestre del er det mere end 7 meter høje kirkeskib bygget i sidste halvdel af 1200-tallet. De nuværende krydshvælv er fra slutningen af 1400-tallet, og langhuskoret fra begyndelsen af 1500-tallet. Kirkens rundbuede vinduer stammer formentlig fra en istandsættelse i 1724.

I 1825 blev kirken købt af Klintholm gods, og var i godsets ejerskab i næsten 100 år.

Kalkmalerier[redigér | redigér wikikode]

Fra omkring 1350 stammer billeder på triumfbuen med bl.a. fire cirkler med evangelisterne. Omkring år 1500 har Elmelundemesteren eller hans medhjælpere dekoreret vægge og hvælv. Han har også udført billeder i Keldby Kirke, Elmelunde Kirke, Tingsted Kirke, Nørre Alslev Kirke og Åstrup Kirke; men hans mærke i Fanefjord Kirke afviger lidt fra Keldby og Elmelunde.

Kirkegården[redigér | redigér wikikode]

kirkegården ligger begravet digteren Hans Thomesen Stege, der var præst her fra 1610 til sin død i 1628, og Johan Paludan, der var sognepræst her 1788-1821. Johan Paludan selv satte på kirkegården i 1791 en granitstøtte til minde om sin far, sognepræst Hans Jacob Paludan.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 54° 54′ 4,7″ N, 12° 9′ 3,5″ Ø