Fodboldbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En tegning af en fodboldbane.

En fodboldbane er en bane, der spilles fodbold på. En fodboldbane kan ifølge DBU's Fodboldlov §1 have naturligt (græs) eller kunstigt underlag, alt efter turneringsreglement.

Banen skal være rektangulær samt være længere end bred. Banen skal være mellem 90 og 120 meter lang og mellem 45 og 90 meter bred. Ofte kræver lokalunionerne dog andre dimensioner, og til internationale kampe skal banen være mellem 100 og 110 meter lang og mellem 64 og 75 meter bred.

Afstribning på banen bruges af dommer og linjedommere til håndhævelse af fodboldreglerne. F.eks. kan straffespark kun dømmes hvis forseelsen begås inden for straffesparkfeltet. Målmanden må heller ikke bruge hænder uden for samme felt. Ved straffespark findes der en plet ca. 11 m fra mållinjen, og det er dén, dommeren peger på, når hun/han dømmer straffespark – og det er herfra bolden skal spilles/sparkes mod mål. Den store bue uden for straffesparkfeltet markerer den grænse, spillerne skal holde ved straffespark, og er en markering af grænsen på 9,15 m. fra staffesparkpletten.

Målfeltet er en markering inde i straffesparkfeltet omkring målet. Målspark foretages fra hjørnet af målfeltet, i den side hvor bolden røg ud over baglinien.

Midterlinjen har primært betydning ved offside-reglen, idet man kun kan være offside, hvis man befinder sig på modstanderens banehalvdel. Midterlinjen bruges dog også ved starten på en kamp, hvor alle spillere på hvert hold skal være på egen banehalvdel.

Midt på midterlinien er en markering Midterplet, der angiver banens centrum. Omkring midterpletten er en cirkel der markerer afstanden 9,15 m.

Hjørnerne på en fodboldbane markeres med en lille cirkelbue, og ved hjørnespark skal bolden være inden for. Desuden skal der være hjørneflag i hvert hjørne, og de gør det muligt for dommer og linievogter at holde styr på indkast og målspark mv.

Se også[redigér | redigér wikikode]