Folkevandringstiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over Europa med nogle af Folkevandringstidens vandringer indtegnet med pile og årstal. Kortet viser hverken frankernes, burgundernes, svebernes (i Gallien og Spanien), briternes i Bretagne, slavernes eller magyarernes vandringer i Østeuropa.

Folkevandringstiden er en betegnelse skabt af historikere til at beskrive de migrationsbølger, der fandt sted ca. mellem år 200 e.v.t. og år 700 i Europa. Skriftlige kilder fra perioden beretter om hyppige invasioner og plyndringer af fremmede folkeslag i Romerriget. Folkevandringstiden markerer overgangen fra (sen)antikken til middelalderen.

De vigtigste stammer blandt de germanere, som slog sig ned i eller på grænsen til Romerriget, var goterne, vandalerne og frankerne, men andre både slaviske og germanske folkeslag migrerede i denne periode.

Fra år 400 e.v.t. til år 1100 e.v.t. betegnes som helhed også som tidligste middelalder eller i ældre historiske fremstillinger som den mørke middelalder. I Skandinavien bruges betegnelsen germansk jernalder. Betegnelsen Folkevandringstiden er forældet.

Historiografi[redigér | redigér wikikode]

Betegnelsen Folkevandring (Völkerwanderung) stammer fra tysk forskning 1. Ordet har stærke rødder i den romanticistiske historieforståelse, der lagde grunden til Goethe, Richard Wagners musik og Nietzsche.

Sydpå kaldes migrationerne invasioner, som på italiensk: Invasioni barbariche. Det har rod i antikkens opfattelse af de nordlige folkeslag som uciviliserede og primitive. Disse barbarer fik skylden for Romerrigets fald og for, at den europæiske civilisation sank ned i den mørke middelalder, en nedgangsperiode, som varede til den italienske renæssance.

Som kontrast til det romanske syn på germanerne blev folkevandringer i germansk historieskrivning beskrevet som en kraftfuld germansk ekspansion i Frankrig, England, Italien og Spanien. Den greb tysk nationalisme i 19. årh. og det forklarer senere tiders tyske ekspansion som Drang nach Osten. Wagners meget tyske operaer handler om germanske helte fra folkevandringerne. Den nazistiske ideologi om Lebensraum har afgjort sin rod her.

Tid og omfang[redigér | redigér wikikode]

Begyndelsestidspunktet for Folkevandringstiden er usikkert. Historikerne vælger Alariks plyndring af Rom i 410 e.Kr. eller Goterkrigen (377–382). Sluttidspunktet er grundlæggelsen af det karolingiske dynasti i 751 med Pippin den Lilles tronbestigelse. Årsagen til migrationerne er ikke fuldt belyst, men nærliggende faktorer er overbefolkning og klimaforandringer, som også svækkede Romerriget. Hvis det var Hunnerne, som indledte folkevandringstiden ca. år 300 i det østlige Europa, forklarer det ikke, hvad der fik dem til at bryde op.

Folkevandringstidens to faser:

  • Den første mellem år 400 og 550 var germanske stammers indfald i de vestlige dele af Romerriget.
  • Den anden mellem år 550 og 800 var slaviske stammers indvandring i Østeuropa.

Herefter begynder tidlig middelalder (Vikingetiden i Skandinavien). I løbet af 9. og 10. årh. fandt der flere migrationsbølger sted, fx vikinger, magyarer og tyrkere, men de regnes ikke til Folkevandringstiden. Keltere og kimbrere i Romerriget hører heller ikke med.

Antallet af udvandrere, der bosatte sig i de nye områder, er umuligt at opgøre.

I dag er opfattelsen af folkevandringerne som invasioner stort set forladt. De var snarere stammer, som udnyttede Romerrigets splittelse og økonomiske krise til at bosætte sig i tyndt befolkede egne af imperiet.

Kronologi[redigér | redigér wikikode]

Stammer associeret med Folkevandringstiden[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Noter[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Historie Stub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.