Ford Ka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ford Ka mk1
Ford KA front 20080730.jpg
Ford Ka 1996 model
Producent Ford
Model Ka
Type Mikrobil
Teknik Tværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Karrosseriformer 3-dørs hatchback
Længde 3620 mm
Bredde 1658 mm
Højde 1505 mm
Akselafstand 2300 mm

Ford Ka er en bybil, der primært bliver markedsført i Europa. Ka-modellen blev introduceret i 1996, og anden generation kom på markedet i 2008.

Første generation[redigér | redigér wikikode]

Ford Ka blev introduceret i september 1996 som en mindre og mere prisvenlig nytilføjelse til Fordmodellerne. Ka-modellen delte platform med Ford Fiesta, men blev udstyret med et helt anderledes interiør.

Ford Ka regnes for at være blandt de bedst håndterbare små biler (ligesom Fiesta og Puma) på grund af bl.a. modellens styremuligheder. Ford Ka fås med elektriske vinduer, centrallås, aircondition, airbags til passagersæderne, osv. I 1997 blev det også muligt at købe bilen med et såkaldt ABS (anti-lock braking system). De første tre år efter, at Ford Ka kom på markedet, havde modellen sorte plastikkofangere, der skulle minimere risikoen for at beskadige malingen under parkering. I 1999 blev det muligt at få modellen med nye kofangere.

Fordi produktionsomkostningerne ved Ford Ka er lave, har Ford tjent godt på modellen på trods af den lave salgspris. I Storbritannien blev der i 2006 solgt 17.000 eksemplarer af modellen.

SportKa og StreetKa[redigér | redigér wikikode]

Ford SportKa

I 2003 præsenterede Ford en ny SportKa, og dermed blev Ka-brandet udvidet. Den nye model kom bl.a. med bedre affjedring, større akselbredde og nye fælge. En convertible ved navn StreetKa kom også på markedet. I 2005 gennemgik interiøret i begge modeller en række mindre forbedringer. I forbindelse med promoveringen af den nye film ”Thunderbirds” producerede Ford en pink version af Ka-modellen.[1]

Rally[redigér | redigér wikikode]

Rally Ka’en blev bygget af Ford TeamRS i Boreham, Essex [2]. Modellen blev bygget for at medvirke i det britiske Mintex rally mesterskab. Flere af modellens dele (for eksempel forstærket motorophæng) har til formål at forstærke bilen til rally-kørsel.

Ford Ka MK2
Ford Ka II front.JPG
Ford Ka 2009 model
Producent Ford
Model Ka
Type Mikrobil
Teknik Tværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Karrosseriformer 3-dørs hatchback
Længde 3620 mm
Bredde 1658 mm
Højde 1505 mm
Akselafstand 2300 mm

Anden generation[redigér | redigér wikikode]

I 2008 blev den europæiske Ka-model erstattet med en model, der blev udviklet og produceret af Fiat. Til trods for en ny underliggende struktur har den nye generation af Ford Ka beholdt sit originale kurvede design. Til interiøret kan også tilkøbes bl.a. trådløs stemmekontrol, Bluetooth, MP3, CD Radio, USB port og højtalersystem. Modellen fås med to motorer, henholdsvis en 1.2L benzinmotor og en 1.3L TDCi dieselmotor. En 1.4L benzinmotor forventes også at komme på markedet. Alle modellens motorer er produceret af Fiat. Den nye Ford Ka fik sin debut i James Bond filmen ”Quantum of Solace”. Modellen blev præsenteret ved motorshowet i Paris i oktober 2008. I 2008 gik der rygter om, at Ford Ka ville blive sat til salg på det Nordamerikanske marked.[3] Men Ford manede rygterne til jorden med en udmelding om, at modellen regnes for at være for lille for de amerikanske forbrugeres smag.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]