Franciska Clausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Franciska Clausen (7. januar 1899 i Åbenrå5. marts 1986 sammesteds) var en dansk maler.

Franciska Clausen datter af købmand Peter Clausen og Kirstine Marie f. Olufsen. Hun havde fulgt en traditionel undervisning på kunstskoler og akademier i Tyskland og i Danmark og desuden fået undervisning på ekspressionisten Hans Hofmanns private kunstskole i München, hvorefter hun rejste i 1922 til Berlin. Her kontaktede hun den ungarske maler og billedhugger László Moholy-Nagy, som hun studerede hos i tre måneder. Clausen debuterede i maj 1923 på Grosse Berliner Kunstausstellung sammen med den avantgardistiske Novembergruppe. Clausen udstillede flere gange i 1920’erne bl.a. i Paris og New York. Hun var i Paris elev af Fernand Léger, som hun havde et nært forhold til.

Hun udstillede to gange med surrealistisk kunst i 1935 og 1937, hendes eneste udstillinger i næsten 20 år. Hun isolerede sig i Åbenrå, ophørte med at male modernistisk og levede af at være portrætmaler.

Ved sin død i 1986 efterlod Franciska Clausen sig en stor samling, der fra 1990 er udstillet i en separat afdeling på kunstmuseet Trapholt. I 2011 blev Francisca Clausen-samlingen flyttet til Brundlund Slot i Aabenraa, som er Franciska Clausens fødeby. Man håber indenfor en årrække at kunne realisere et selvstændigt museum for Franciska Clausen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]